Mindenmás

Jön a fűtésszezon, még nem késő lecserélni a nyílászárókat

Jelentősen növeli egy-egy lakás energetikai hatékonyságát, ha korszerű nyílászárók védik az otthon melegét. A szegedi Ajtó Világ Csongrád-Csanád megye legnagyobb kínálatával rendelkezik, de nemcsak emiatt érdemes megkeresni a szaküzletet még most, hanem azért is, mert nagyon jó tippeket tudnak adni költséghatékonyság szempontjából is, főleg a panellakásban élők számára.

A PÉNZTÁRCÁNKNAK SEM MINDEGY, HOGY MIT VÁLASZTUNK
A tökéletes hő- és zajszigetelés a minőségi nyílászárónál kezdődik – írtuk már július végén, és ez hatványozottan igaz a közelgő fűtési szezon előtt. A megfelelő szigetelés a jó nyílászáróval kezdődik, de az ablakok mellett az ajtók kiválasztásánál különösen észnél kell lennünk.

A családi háznál a bejárati ajtó olyan, mint egy megbeszéléskor a névjegykártya: mindent elárul a tulajdonosáról, a kinézet mellett a minőség és a felhasznált anyag is egyből rámutat arra, mi volt a megrendelője számára fontos.

“Egy műanyag ajtónál elképzelhetetlen, hogy valami egyszerre legyen olcsó és jó. Ha valaki világbajnok minőséget szeretne, akkor a zsebébe kell nyúlnia, de a biztonság megéri, mert életre szóló befektetés.” – mondta el Vaskó Tibor Gyula, a szegedi Ajtó Világ tulajdonosa.

FŐ A BIZTONSÁG

Míg egy kertes házban a külső kerítés már elsődleges szinten védi az ingatlant, egy panelben a lakás bejárati ajtaja sokszor az első frontvonal. Ezért sem mindegy, hogy milyen nyílászáró védi a bent lakók értékeit.

“Mindenképp a tömör ajtót javaslom, üveges ne legyen, fény ne szűrődjön ki rajta, és pótzárasnak kell lennie. Gondolni kell már előre a kárestekre az ajtó kiválasztásánál. A biztosító elfogadja a sima, kilincsműködtetésű, ötpontos ajtókat, de én jobban bízom azokban, amelyek pótzárasok, mert azok már csapokkal zárnak” – tette hozzá Vaskó Tibor Gyula.

FA, MŰANYAG VAGY ACÉL?

A fa és a műanyag ajtóknál is fontos az, hogy az első ránézésre legolcsóbb megoldás nagyon sok esetben további költségeket ró a tulajdonosokra. Nem a betöréstől kell elsősorban félni, hanem attól, hogy ne legyen gondja az ajtónak: ha elromlik a zár az az olcsóbb kivitelezésű nyílászárókban, akkor az cserélhetetlen, és új ajtót kell venni. Az acélajtóknál ez hatványozottan igaz, érdemes jó előre megvenni a nyugalmunkat – vallja a szakember. A drágább példányoknál viszont minden alkatrész cserélhető, így egyszeri kiadással már örök életű befektetésről lesz szó.

“Célszerű megvárni, hogy annyi pénz összegyűljön, hogy a minőséget megkapjuk, mert hiba esetén még egyszer meg kell venni az ajtót, így ahelyett, hogy spóroltunk volna, csak kidobjuk a pénzt az ablakon – vagy jelen esetben épp az ajtón” – zárta gondolatait Vaskó Tibor Gyula.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb