Mindenmás

Ezt a dinó tojást még Ross is megirigyelhetné – azonosították az első magyarországi dinoszaurusz -tojás leletet

Még Ross, – a népszerű Jóbarátok című sorozat paleontológusa – szeme is felcsillant volna e lelet láttán, ugyanis budapesti kutatók azonosították az első magyarországi dinoszaurusz leletet. A pár centiméteres, ovális alakú, különös felülettel rendelkező tojásmaradvány az iharkúti ásatások során került elő, és vélhetően egy kis termetű ragadozó dinoszaurusztól származott.

Az első magyar dinoszaurusztojást pár milliméteres, 85 millió éves tojáshéj töredékek sokoldalú vizsgálatával sikerült azonosítani – mondta el Prondvai Edina biológus, az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoportjának tagja.
A biológus elmondásából kiderült, a lelet pár éve már ismert volt, de csak az idén sikerült igazolni véglegesen az úgynevezett maniraptora dinoszaurusz eredetét.

Fotó: en.wikipedia.org

A felfedezés jelentőségét az adja, hogy új megvilágításba helyezi a madárszerű dinoszauruszok késő kréta kori európai elterjedéséről alkotott nézeteket, valamint felhívja a figyelmet az ilyen apró, töredékes leletek tudományos jelentőségére.  Az azonosított tojásmaradvány nem csak az első magyar fosszilis dinótojás, hanem az ilyen típusú tojáshéjakat képviselő első tojás egész Európában, sőt ismereteink szerint a világon.

Az első magyar dinoszaurusztojás a Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításának részeként lesz megtekinthető.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb