Sport

Nehéz szívvel, de emelt fővel: elmarad a Markovics Emléktorna

Az utolsó pillanatig reménykedtünk benne, de sajnos a körülmények kedvezőtlen alakulásával szomorú döntést hozott a SZRSE. Számítani lehetett rá a koronavírus – járvány őszi alakulása miatt: idén beborult az ég, elmarad a Markovics Emléktorna. Az ország egyöntetűen legnagyobb és legnépszerűbb röplabdatornáját 31. alkalommal rendezte volna meg a klub, hogy egy hétvége erejéig újra Szeged legyen a sportág fővárosa, és minden magyar tehetség megmutathassa magát.

Fotó: szegedvolley.com

A DÉLI VÉGEK RÖPLABDÁS HALHATATLANJÁRÓL NEVEZTÉK EL A DZSEMBORIT

Szívügyünk ez az esemény, hiszen Markovics Endre emlékét őrizzük, aki 1989-es haláláig három évtizeden át volt a szegedi és a Csongrád Megyei Röplabda Szövetség elnöke, mindenese. A 80-as években rendszeresen szervezett tornát általános és közép­iskolás korosztályú csapatoknak, mindig november elején. Váratlan halála óriási veszteség volt a sportág számára, de kollégái összefogtak, és Bezdán István vezetésével tovább ápolták a hagyományt. Azóta Magyarország legnagyobb röplabdatornájává nőtte ki magát az esemény, 2019-ben pedig jubileumhoz érkezett a 30. alkalommal. Tavaly is több mint 700 ifjú röplabdázó mérte össze tudását a Lila iskolában, az Arany János Általános Iskolában és az Etelka sori sportcsarnokban, idén viszont a járvány miatt ennyi helyszínen és ennyi gyerek számára lehetetlen biztonságosan tornát rendezni.

Fotó: szegedvolley.com

A RENDEZVÉNY UTÁNOZHATATLAN MILIŐJE ORSZÁGOS VESZTESÉG, DE AZ ÖSSZETARTÁS A NÉVADÓ SZELLEMÉBEN TÖRETLEN MARADHAT

“Nagyon szomorú vagyok, de meg kellett hozni ezt a döntést” – kezdte a beszélgetést Bezdán István, a torna főszervezője. “Ilyenkor szoktam küldeni a versenykiírást, így az elmúlt napokban egyre többen kerestek, hogy lesz – e Markovics Emléktorna. Annyi szívmelengető dicséretet kaptam, és annyian mondták, hogy ezt a szuper eseményt idén is jó lenne megtartani, de hiába a torna óriási népszerűsége, most a biztonság és az egészség az első. Mindenkinek sajog most a lelke emiatt, de el kell fogadnunk a helyzetet, amely nem csak a mi dolgunkat nehezíti, hiszen az egész világ kivételes időket él, kivételes döntésekkel.

A járvány és a kiírások változásai egyébként is zsúfolttá tették a versenynaptárt, így már korábban is kérdőjelessé vált a rendezés, és hasonló aggályaink vannak a diákolimpiai szervezés kapcsán. Reménykedünk, hogy a jövő évi Szeged Kupa nem jut ugyanerre a sorsra. Sosem felejtem el az első tornák esti beszélgetéseit, amikor a kapros-túrós pogácsák mellett megváltottuk a világot, és persze a lelkes gyerekek játékát, zsivaját. Azt a fantasztikus hangulatot azóta is próbáltuk őrizni, és imádkozom, hogy jövőre újra legyen Markovics Emléktorna. Ezúton is köszönöm szépen a többi egyesület visszajelzését, ezekben a nehéz időkben nagyon jól esett a támogatásuk!” – hangsúlyozta.

A SZRSE – utánpótlás ütős szezonkezdete kiegyenlítettnek bizonyult, azaz csapataink harcban állnak:

Forrás: szegedvolley.com

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb