Mindenmás

SpiderMan, szegedi verzió: tarantula-szerű gigapókot talált a nappalijában az egyik olvasónk

Pók a szekrény háta mögött, az ágy alatt vagy a sarokban – mindez teljesen normális egy szegedi lakásban, egészen addig, amíg a “vendég” nem egy 10 centis, szőrös, csípős fenevad. Az egyik Szeged365 olvasó pont ilyen látogatót kapott, ő kis híján frászt kapott, mi pedig kinyomoztuk, kiféle-miféle a tarantula-szerű izé.

ÚJ “KISHAVER” A BANDÁBAN: SZONGÁRIAI CSELŐPÓK, AVAGY A SZEGÉNY EMBER TARANTULÁJA

A borítóképen lévő modellünk neve lőn: szongáriai cselőpók, vagy orosz madárpók, így is hívják. A “kis” haver előszeretettel húzná ki a telet otthonainkban, azonban tekintélyt parancsoló méretével nem maradhat észrevétlen, s valljuk be, nem is szeretjük az efféle betolakodókat, így igyekszünk minél hamarabb megszabadulni tőlük. De vajon mérgező – e ennek a pókfajnak a csípése? Kell – e tőle tartanunk?

Rákérdeztünk a Szegedi Vadasparknál.

Szongáriai Cselőpók, szevasz! A kis drága simán megnő 10-15 centisre is, kinézetre olyan, mint egy tarantula. Fotó: Szaboakos576 , wikipedia.org

10 CENTISRE IS SIMÁN MEGNŐ, SZEGEDEN IS ELŐFORDUL

A kérdéseinkre Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója adott választ a Szeged365.hu olvasói számára, aki elmondta, a szongáriai cselőpók Magyarországon honos, védett állat, az ország legnagyobb pókfaja. Lábait kiterjesztve akár a 10 cm-es átmérőt is elérheti. Méltán nevezte Kolosváry Gábor 1931-ben, a Természet című folyóiratban a „mi madárpókunknak”. Mérete miatt gyakran össze is tévesztik a madárpókokkal, noha kisebb, mint egy átlagos madárpók.

A szegedi szakember szerint nem gyakori, de előfordulhat, hogy ősszel bemegy a lakásokba. Ha a négy fal között találjuk szembe vele magunkat, valószínű a szongáriai cselőpók is sikítana ijedtében, ugyanis ahogy mi megpróbáljuk elkerülni, úgy ő sem rajong az emberek közelségéért.

Nem életveszélyes, de inkább ne pacsizz vele! Fotó: fertotajtura.hu

VAN MÉRGE, DE NEM HALÁLOS… SŐT…

Mint minden póknak, a szongáriai cselőpóknak is van mérge, de nem kell tőle félnünk, csípése egyáltalán nem veszélyes. Kellemetlen érzés ugyan, mintha egy méh szúrná belénk fullánkját, de további problémákat nem okoz.

Veprik Róbert elmondta, ha otthonunkban találkozunk e pók egy példányával a legjobb, amit tehetünk, ha egy lefedett papírra ráhelyezve kitessékeljük őt otthonunkból, – hogy elkerüljük a csípését ne fogjuk meg puszta kézzel -, és engedjük el a szabadban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb