Kikapcs

Kerámia tárgyak, középkori gödrök, és egy gyereksír is előkerült a török-kori tímárműhely felfedezésekor a szegedi vár falain belül

Kerámia tárgyak, középkori gödrök, és egy gyereksír is előkerült a török-kori tímárműhely felfedezésekor a szegedi vár falain belül. A lelet feltárásán a Móra Ferenc Múzeum munkatársai dolgoznak, akik elárulták, a lelet kuriózumát az adja, hogy ez az első alkalom, hogy épített falú örökséget tártak fel az eddigi várat érintő kutatások során.

A Móra Ferenc Múzeum régészei eddig csak a gótikus templom területén tudtak dolgozni, hiszen az eddigi feltárásokon konkrétan a vár falait kutatták a szakemberek és nem volt még lehetőségük a várudvaron ásni. Valójában azt sem tudhatták, hogy maradtak e bármilyen emlékek, amit érdemes lesz feltárni.

Ez egy unikális felfedezés Szeged életében, nem mindennapi, hogy barokk korszakot megelőző épített török – kori emlékeket találunk, amelyeket be tudunk itt mutatni. – árulta el Löffler Zsuzsanna, a Móra Ferenc Múzeum régésze

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

A feltárás során igazán látványos leletanyag került elő, amelynek nagy része kerámia, ezek restaurálásra még most veszi kezdetét. De korábbi korszakok maradványai is felbukkantak a falak alatt, mint például középkori gödrök, árokrendszer, aminek a korát még most fogják pontosítani, de a szakemberek eddig keltának gondolják, továbbá találtak egy sírt is, ami sajnos olyan sérüléseket szenvedett az idők során, aminek következtében alig maradt belőle valami. Annyit tudni róla, hogy a sír egy kisgyereké lehetett, akinek a karján egy bronz karperec található, ezeknek a korát még most fogják kideríteni – mondta el Löffler Zsuzsanna

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

De honnan is tudható, hogy a feltárt lelet egy tímárműhely? A kérdésre Molnár Csilla, a Móra Ferenc Múzeum régésze elmondta, hogy maguknak a gödröknek a betöltése utal arra, hogy itt valaha növényi technikájú bőrcserzés folyhatott. Előkerültek ugyanis a cserzéshez használt csonteszközök, amelyekkel tisztították és kaparták ezeket a bőröket. A lelet azonosításában, miszerint ez egy cserzőmedence, az is segített, hogy a szélén kialakított gerendafészkek feltehetően a keresztirányú gerendázatot tartották, amiről valószínű belelógatták a bőrt ebbe a medencébe.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Sajnos konkrétan bőrtárgyakat nem találtunk, így nem tudjuk közelebbről megmondani, hogy ez egy vargaműhely volt -e – tudtuk meg Molnár Csillától, a Móra Ferenc Múzeum régészétől.

Löffler Zsuzsanna a Szeged365.hu kérdésére elmondta, a feltárást és a vizsgálatokat követően a kiásott tímárműhelyet vissza fogják temetni, az nem lesz látható a nagyközönség számára, már csak azért sem, mert a lelet nem bírná ki az időjárás viszontagságait, például az esős időket.

Videós interjúnkban hallgasd meg Löffler Zsuzsanna összefoglalóját a nem mindennapi szegedi felfedezésről.

Ha szeretnéd visszanézni az esemény sajtótájékoztatóját, itt megteheted:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb