Szegedi Arcok

Homeopátia: az ördögtől való, vagy ok nélkül tartunk tőle?

Tudományos körökben is számos vitát vált ki a homeopátia használatának létjogosultsága a mai modern orvoslásban, hiszen a szerek hatékonysága erősen kérdéses, mivel klinikai tesztek nem igazolják eredményességüket. A szakma képviselői közül ezért többen is úgy kezelik ezt az alternatív gyógymódot, mintha a homeopátia az ördögtől való lenne, és eredményei csak a placebo hatásnak köszönhetőek. Dr. Farkas Mária, homeopata szakorvos és Dr. Alexi Mariann, szakgyógyszerész segítségével utánajártunk, mi is az igazság a homeopátiás szerek hatékonyságáról, és azok alkalmazhatóságáról.

Fotó: hirado.hu

A HOMEOPÁTIA ALAPELVE

A homeopátia a hasonlóság elvén alapul, vagyis abból indul ki, hogyha valami kivált egy bizonyos tünetet, az a tünet ugyanazzal a szerrel meg is szüntethető. A homeopátiás szerek természetes- állati, növényi és ásványi eredetű – alapanyagokból készülnek. Ezeket a szereket a gyógyszervizsgálatok során egészséges embereken tesztelik, azt figyelik, hogy milyen tüneteket váltanak ki, mert később ezeknek a tüneteknek a kezelésére fogják használni, így működik a hasonlóság elve. A megfelelő szer beindítja a szervezetben az öngyógyító folyamatokat, ami elvezethet akár a teljes gyógyuláshoz.

Fotó: homeopatia.info.hu

PLACEBO VAGY VALÓS GYÓGYMÓD, KINÉL VÁLHAT BE?

„Magyarországon nagyon kevesen élnek a homeopátiás szerekkel. Ez azért lehet, mert itt a gyógyulást egy hosszabb folyamat előzi meg, türelem kell hozzá, mire a szervezetben elkezdődik az öngyógyító folyamat, nem olyan, mint amikor beveszek egy fájdalomcsillapítót, és szinte azonnal érezhető a hatása. Szakmai körökben is folyamatosan megkérdőjelezik a homeopátia létjogosultságát, a köztudatban úgy él, mintha az ördögtől való lenne. Sokaknak az a problémája vele, hogy míg a szintetikus szerek hatásosságát klinikai vizsgálatok támasztják alá sok évre visszamenően, addig a homeopátiás szereknél nincsenek meg ezek a randomizált vizsgálatok. Ezért gondolják úgy az ellenzői, hogy a homeopátiás szerek hatása csak placebo lehet.” -tudtuk meg Dr. Alexi Mariann, szakgyógyszerésztől

Fotó: Napfényes Gyógyközpont

Az, hogy kinél melyik homeopátiás szer válik be, teljesen egyénfüggő, nem lehet egy általános sémát ráhúzni, árulta el a Szeged365.hu kérdésére Dr. Farkas Mária, főorvosi titulussal kitüntetett felnőtt háziorvos, homeopata szakorvos. Azt is megtudtuk, hogy minden homeopátiás kezelést alapos állapotfelmérés előz meg. Ez egy másfél – kétórás mély beszélgetést jelent orvos és betege között, mely alatt feltárják a páciens testi – lelki problémáit, amelyek a panaszok hátterében állhatnak. Végül, ahogy a beszélgetés során kirajzolódik a beteg személyisége, az is világossá válik, mely szerre van szüksége a gyógyuláshoz, s akkor azzal az egyetlenegy kiválasztott készítménnyel megkezdődhet a kezelés. Ezt a homeopátia alkati szernek nevezi, ami azt jelenti, hogy az adott készítménnyel a beteg összes fizikai, érzelmi és szellemi tünetét egyszerre kezelik. Ez főként krónikus betegségek esetén nyújthat megoldást.

Fotó: liget.ro

A homeopátiával lehetőség van akut problémák kezelésére is – fejtette ki Dr. Farkas Mária – Torokgyulladást például, vagy hólyaghurutot, vesegörcsöt és tüdőgyulladást is kezelhetünk általa. Ebben az esetben a lokális tünetek feltérképezésére és megszüntetésére tevődik a hangsúly. A kezelés megértéséhez és sikerességéhez azonban szükséges egyfajta nyitottság és lelki érettség, ami hiányában sokan szkeptikusan állnak az alternatív orvosláshoz.

Fotó: EgészségKalauz

A gyógyszerekkel ellentétben a homeopátiás szereknek nincsenek mellékhatásai, ezért ajánlható például idősebb emberek problémáira, szülés előtt álló nőknek, terhesség alatt a kismamák bajaira, vagy kisgyerekek panaszaira. Ott vannak a pici csecsemők, akiknek mindenki fél bármit is adni, ezért én például egy hasfájás vagy egy enyhe láz esetén azon gondolkodnék, hogyan tudnám gyógyítani anélkül, hogy telenyomnám őt gyógyszerekkel. Rosszat nem tudok tenni, hiszen mellékhatások nem fognak mutatkozni, a beteg állapota a homeopátiás kezelés révén nem romlik – mondta  Dr. Alexi Mariann

Fotó: index.hu

HA VALAMI NEM MŰKÖDIK, NYITOTTNAK KELL LENNI AZ ALTERNATÍV KEZELÉSEKRE

„Semmiképpen sem arról szól, hogy a homeopátiát önmagában, az orvos megkérdezése nélkül használnánk, gyógyszerészként pláne, az ember ezt meg sem teheti és nem is lehet ez az általános szemlélete. A felírt gyógyszereket természetesen szedni kell, de érdemes megvizsgálni, hogy a homeopátiás szerekkel csökkenthető -e a gyógyszerek mennyisége. A gyógyszertárban is azt látom, hogy igenis erre van igény, és sokkal könnyebben gyógyulnak azok az emberek, akik a gyógyszeres kezelés mellé homeopátiás szereket is alkalmaznak” – tette hozzá Alexi Mariann

Fotó: nlc.hu

Természetesen, ahogy Farkas doktornő is elmondta, vannak olyan betegségek, amelyek például műtéti beavatkozást igényelnek, s ez esetben nem kerülhető meg a hagyományos orvoslás, ám itt is kiegészítő gyógymódként a homeopátia alkalmazható. Vannak azonban olyan panaszok, főként krónikus betegségek, melyek kezelésében a homeopátiás szerekkel komoly javulás, sőt esetenként a teljes gyógyulás is elérhetővé válik.

Fotó: www.hmedical.hu

Bizonyos nyugati országokban, az alternatív gyógymódok társadalmi elfogadottsága sokkal nagyobb, ezek a szerek jobban beépültek a köztudatba, részei a mindennapi orvoslásnak. Mi még messze állunk ettől, de az utóbbi 10-20 évben láthatóan nálunk is megvetette a lábát a homeopátiás szerek használata – tette hozzá a szakgyógyszerész

Dr. Farkas Mária arra hívja fel a figyelmet, hogy legyen szó a hagyományos gyógyszeres, vagy a homeopátiás kezelésről, be kell látni, ha az a bizonyos út, amin járunk, nem vezet gyógyuláshoz, el kell gondolkodni a kezelés megváltoztatásáról. „Úgy gondolom, hogy az ember nem lehet annyira elfogult, hogyha valami nem működik, akkor is a végletekig kitartson mellette, legyen szó bármelyik gyógymódról.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb