Közélet

Operatív törzs: a vírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet

A koronavírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília a higiéniás szabályok betartását kérte mindenkitől. Úgy fogalmazott: a bevezetett szabályok működnek, ha betartjuk azokat, tudjuk laposítani a járványgörbét, ami a koronavírus első hulláma alatt is cél volt.     

Fotó: tudomany.hu

Felhívta a figyelmet a maszk helyes használatára, a távolságtartásra, és arra, hogy nagy felelősség hárul mindenkire. Fontos, hogy saját magunk, közösségünk és családunk egészségének megtartása érdekében ne lanyhuljon a figyelem – kérte az országos tisztifőorvos.

Fotó: koronavirus.gov.hu

99-EN SZEGTÉK MEG A VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKET A HÉTVÉGÉN

A hétvégén 99 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi intézkedések megszegése miatt – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta: 35 alkalommal azért, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot, 64 esetben pedig azért, mert üzletben, vendéglátóhelyen vagy más közintézményben nem tartották be a védelmi intézkedéseket. Kiemelte azt is, hogy hétfőn reggel 7 órakor a magyar-szlovák határon megnyílt a Cered és Tajti közötti átkelő, ahol naponta két alkalommal – reggel 7-9 óra között, valamint délután 16-18 óra között – biztosított a határátlépési lehetőség a kétoldalú személyforgalom számára.

Fotó: portfolio.hu

Szólt arról is, hogy szombaton módosult a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet, eszerint a játékkaszinók és a kártyatermek területén 23 és 6 óra között az ott foglalkoztatottak, az üzemeltető képviselői, valamint a műszaki feladatokat ellátó személyek kivételével tilos tartózkodni.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb