Mindenmás

Az Európai Bizottság döntése szerint 2022-től minden új autónak rendelkeznie kell intelligens sebességszabályozó asszisztenssel

Az Európai Bizottság döntése szerint 2022-től minden új autónak rendelkeznie kell intelligens sebességszabályozó asszisztenssel. A technológia ugyan már nem újdonság, viszont annak kötelezővé tétele igen. Ez az intelligens rendszer GPS segítségével meghatározza az autó helyzetét, az autó kamerái pedig leolvassák a sebességkorlátozó táblákról az aktuális értéket, és annak túllépésekor aktivizálják magukat, hangjelzéssel, illetve bizonyos esetekben a gázpedál manipulálásával kényszerítve a sofőrt a sebességhatárok betartására.

A fékekhez ugyan nem nyúl a rendszer, de gyorshajtáskor hirtelen elveszi a motorerőt, és a sofőr hiába nyomja a gázpedált, nem tud gyorsítani, vagy egy másik elképzelés szerint a pedál vibrálni kezd a sofőr talpa alatt.

Fotó: youtube.com

Az intelligens sebességszabályozó asszisztens kötelezővé tételéről parázs viták folytak az elmúlt időszakban: az autógyártók általában a könnyen kikapcsolható megoldások mellett érveltek, a közlekedésbiztonsági szervezetek viszont a drasztikusabb verziókat szeretnék az autókban látni. Az, hogy ez a rendszer hogyan fog kinézni a mindennapokban még nem lehet előre megjósolni, de a végső cél természetesen a közúti balesetek megelőzése és számának csökkentése lenne.

Forrás: g7.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb