Közélet

Digitális karantén ellenőrzésről dönt a kormány, és akár 150 ezer forintos bírságot kaphat az, aki megszegi a karantén szabályokat

A karantén ellenőrzés egyszerűsítéséről, digitális nyomon követéséről, és a karantén szabályok megszegéséért járó bírság összegének 50 ezer forintról 150 ezer forintra való emeléséről dönt a kormány, valamint arra tesznek javaslatokat, hogy az iskolák és szakképzési intézmények rendszerét összekapcsolják az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT), hogy ezek az oktatási intézmények könnyebben és átláthatóbban tudjanak tájékozódni az iskolákat érintő koronavírus fertőzésekkel kapcsolatban.

Ha a technikai feltételek adottak a kormány javaslata szerint kötelezővé tennék a karantén elektronikus ellenőrzését, az adott ember telefonjára egy erre a célra szolgáló szoftver telepítésével. Ez nemcsak a külföldről beutazókra lenne érvényes, hanem az egészségügy által elrendelt hatósági házi karanténban levőkre is. Ha azonban máshogy nem ellenőrizhető a szabály betartása, az érintett köteles beengedni a lakásba a helyszíni ellenőrzést tartó rendőrt. 

Fotó: koronavirus.gov.hu

A karanténban lévőkre vonatkozó utazási, szoftveralkalmazási, egészségügyi, lakhelyelhagyási, karantén ellenőrzési szabályok megsértését 5000-150 000 ezer forint bírsággal tervezi megelőzni a jogalkotó. Vagyis a legnagyobb bírság legmagasabb összege 150 ezer forintra emelkedik a jelenlegi 50 ezer forintról. Ismételt szabályszegésért egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forint bírság szabható ki.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az iskolákkal kapcsolatban az a kormány elképzelése, hogy az EESZT-be feltöltött igazolt koronavírus fertőzésről szóló adatokat, a fertőzöttek TAJ számát naponta átadják az Oktatási Hivatalnak. A szülők önkéntes adatszolgáltatása alapján a tanulóval egy háztartásban élők TAJ-számát és egyéb adatait is feltöltik a KRÉTA rendszerbe, így az az EESZT-ből kapott fertőzési adatokkal ezt összevetve automatikusan értesítené egyrészt az iskolákat, másrészt a fertőzöttel egy háztartásban élőkről a járványügyet. A javaslat arra is lehetőséget teremtene, hogy mindezt az iskolai dolgozók esetében is megtegyék, vagyis a dolgozók TAJ számát a köznevelési szerv összevethesse az EESZT-ből származó, a fertőzöttség tényére vonatkozó adatokkal. 

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb