Közélet

Gyártósoron van a koronavírus-vakcina, egy Szegedről kirúgott kutatónak köszönheti a világ a segítséget

Kirúgták a Szegedi Tudományegyetem Szegedi Biológiai Kutatóközpontjából még a nyolcvanas években, azóta külföldi egyetemeken és kutatóintézetekben dolgozik Karikó Katalin, aki az elmúlt 10 évben pont annál a BioNTech nevezetű német gyógyszergyárnál fejleszt, akik a Pfizer amerikai gyógyszergyártó céggel együttműködve a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén dolgoznak. Az ő érdemük annak a vakcinának a létrehozása, amely jelenleg már a gyártósoron van, és várhatóan novemberben engedélyeztetik az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelettel a készítmény forgalomba hozatalához.

Karikó Katalin még Szegeden kezdett el az úgynevezett mRNS technológián dolgozni, akkor jött rá, hogy mennyire hatékony módszer és gyorsan lehet vele oltásokat, gyógyszereket kifejleszteni. Úgy tűnik, a módszer bevethető a koronavírus ellen is és a daganatos megbetegedések gyógyításában is óriási fejlődést hozhat.

Az mRNS oltás lényege, hogy nem legyengített vírusból készül, ezért nagyon biztonságos. Az mRNS amolyan üzenőmolekula, amely segít időben megtanítani a test védekezősejtjeinek, hogyan kell elbánni a koronavírusokkal. Ha a jelenleg már a gyártósoron lévő vakcina tényleg hatásos lesz, Karikó Katalin neve könnyen felkerülhet a Nobel-díjra jelöltek közé.

A képen Karikó Katalin – Forrás: u-szeged.hu

Az amerikai Pfizer gyógyszergyár novemberben már kéri Európa legnagyobb magántulajdonban lévő biotechnológiai vállalatával, a BioNTech gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina engedélyezését – ezt pénteken jelentette be Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója. Akkor tudatta, hogy sürgősségi eljárást kérnek az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelettől (FDA) a készítmény forgalomba hozatalához.

Tekintsd meg a videót, amely a koronavírus elleni vakcina gyártási folyamatát mutatja be.

Forrás: budapestkornyeke.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb