Közélet

Vadaspark Játszótér mutyi: csak a szokásos, december 8-án folytatódik a 154 milliós szoftver ügye

Bizonyítási eljárással folytatódott a Vadaspark Játszótér ügye kedden a Szegedi Törvényszéken, ahol túl sok előrelépés nem történt a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás ügyében. A sztori másfél éve húzódik, a mai tárgyalás fő kérdése az volt, ért-e 154 millió forintot a játszótérhez és egy interaktív látogató tájékoztató – rendszer kialakításához kapcsolódott.

NEVERENDING STORY, SZEGEDI VERZIÓ

Ha röviden kellene összegezni a mai tárgyaláson történteket, így tennénk meg:

  • Vígh Andrea ügyész arra szeretett volna választ kapni, hogy mennyi volt a szoftver kifejlesztésének értéke,
  • V.R. elsőrendű vádlott a szoftverérték, a piaci érték, valamint a teljesítési érték közötti különbségre hívta fel a bíróság figyelmét,
  • Gaudi Tibor bíró a per további tárgyalását december 8-ra napolta el, jelezve, várhatóan akkor végeznek a bizonyítási eljárással.

HA LEMARADTÁL VOLNA A VADASPARK JÁTSZÓTÉR MUTYI EDDIGI FEJLEMÉNYEIRŐL

A vádirat lényege szerint az elsőrendű vádlott, egy szegedi székhelyű cég vezetője 2012. októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló Vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását és üzemeltetését, valamint interaktív látogató-tájékoztató kialakítását tervezte, amihez uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni. A szegedi cég vezetője pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, mely azt befogadta és mintegy 185 millió forint értékben támogatásra érdemesnek ítélte, majd 2013. január 18-án a támogatási szerződést aláírták. A szegedi cég vezetője vállalkozási szerződést kötött egy másik vádlott által képviselt szlovákiai székhelyű céggel a projekt generál kivitelezésére.

Eddig stimmel, igaz?

Az izgalmas részek innentől jönnek: a szlovák honosságú cég ezt követően valótlan tartalmú szerződést kötött egy brit-virgin szigeteki off-shore céggel az interaktív látogató-tájékoztató rendszer szoftverjének kifejlesztésére annak ellenére, hogy az már korábban a szegedi székhelyű cég rendelkezésére állt, illetőleg azt az eljárás során ismeretlenül maradt személyek készítették. A szerződések alapján a szlovák cég a szegedi székhelyű cég felé 230 millió forintról állított ki számlát a játszótér elemeinek beszállításáról, kültéri tájékoztató konzolok felállításáról, az interaktív látogató-tájékoztató rendszer kiépítéséről. A számlákkal szemben a projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben megjelölt bekerülési érték 15 %-a volt csak.

A valótlan tartalmú vállalkozási szerződések, teljesítési igazolások, valamint számlák alapján a szegedi székhelyű cég vezetője 2013. március 18. és december 13. napja között több részletben mintegy 185 millió forintos összegben hívta le a támogatást jogosulatlanul és ezen összegnek megfelelő vagyoni hátrányt okozott így az Európai Unió és Magyarország költségvetésének.

Mindezen túlmenően a vádlottak a bűncselekményből származó pénz eredetének leplezése végett valótlan tartalmú szerződéseket kötöttek egy liechtensteini gazdasági társasággal a támogatási szerződésekben is hivatkozott szoftver unión kívüli felhasználására. A valóságban azonban a felek között gazdasági kapcsolat nem volt, a szerződéskötéskor a szoftver még el sem készült és a liechtensteini céget képviselő harmadik vádlottnak nem volt felhatalmazása a társaság képviseletérre. A szerződésekre azért volt szükség, hogy többszörös átutalásokkal, off-shore cég bevonásával és a cégek közötti pénzmozgatásokkal a jogosulatlanul felvett támogatás összegét legális eredetűként tüntessék fel.

A per további tárgyalását Gaudi Tibor bíró december 8-ra napolta el, az egyik ügyvédnek megjegyezte: egész napos elfoglaltságra készüljenek…

Forrás: Szegedi Törvényszék

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb