Szegedi Arcok

Hallottál már a Szegedi Kalandorokról, akikkel magad mögött hagyhatod a szürke hétköznapokat? Bemutatjuk őket neked!

A szegedi Benyovszky Flóra és párja, Tóth Zoltán tavaly döntött úgy, hogy létrehoz egy olyan csoportot, ahol a hozzájuk hasonló, szegedi természetkedvelőknek és túrázni vágyóknak lehetőséget biztosítanak a felejthetetlen kalandok és élmények átélésére. Így jött létre a Szegedi Kalandorok nevet viselő csoport a Facebookon, amelynek köszönhetően azóta immár több tucat kirándulni vágyó hagyta együtt maga mögött a szürke hétköznapokat.

A Szegedi Kalandorok vallják, hogy: mindenütt jó, de messze a legjobb. Hisznek abban, hogy Magyarországon is sok-sok olyan hely van, ahová érdemes ellátogatni és érdemes felfedezni emellett pedig folyamatosan dolgoznak azon, hogy ezekben az élményekben időről-időre egyre több szegedi is részesüljön.

Milyen apropóból döntöttetek úgy, hogy létrehozzátok a Szegedi Kalandorok nevet viselő csoportot? 

Elsősorban mind anyagi, mind idő szempontjából megelégeltük azt, hogy rendszeres kirándulókként a legközelebb csak Budapesten tudunk csatlakozni a legkülönbözőbb féle túracsoportokhoz. Ez volt az az apropó, ami miatt úgy gondoltuk, hogy tök jó lenne, ha Szegeden is létrejönne egy olyan csoport, egy olyan összetartó, családias kis közeg, amely összefogja a természetkedvelőket és a túrázni vágyókat. Mindebben pedig csak megerősített bennünket az, hogy tavaly szilveszterkor béreltünk egy kisbuszt a baráti társaságunkkal, annak érdekében, hogy gyorsan és egyszerűen megtudjuk hódítani a szlovák paradicsomot. Ekkor fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy mi lenne, ha előbb-utóbb egy saját kisbuszra tennénk szert és utazásokat indítanánk innen, Szegedről.

Mekkora a kereslet szegedi viszonylatban az ilyen és ehhez hasonló programok iránt?

Érdeklődőből szerencsére akad bőven, hiszen mindenki nagy örömére egyre több embert vonz a természet és az utazás, ami lassan de biztosan nem csak külföldi, hanem a belföldi területekre is ugyanakkora érdeklődéssel összpontosul. 

Pontosan miben merül ki a tevékenységetek? 

A Szegedi Kalandorok tevékenysége az utazások és a túrák összeállításában, megszervezésében, valamint ezek lebonyolításában és a túravezetésben merül ki. Vagyis, ha valaki velünk tart egy hétvégére, annak semmi más dolga nincs, mint hogy helyet foglaljon a kisbuszban és jól érezze magát. 

Mi a célja ezeknek a programoknak illetve mely területek azok, amelyeket már meghódítottatok?

Hátizsákos utazóként, párban már bejártuk Ázsia több országát és Európa hegyeit, illetve túrázóként meghódítottuk a marokkói Atlasz-hegység csúcsát. Szegedi Kalandorként egyelőre még csak Magyarország tájait tudtuk felfedezni, ugyanis a kialakult helyzet és a határzár miatt még nem tudtuk kibővíteni a repertoárunkat és kiaknázni a lehetőségeinket. Ennek ellenére persze tervben van Olaszország, Románia, Ausztria, Szlovákia, Horvátország és még sok más csodás hely is. A célunk pedig ezzel nem más, mint, hogy minél több izgalmas kalandot éljünk át, minél több helyre jussunk el olyan emberekkel, akik – úgy, mint, ahogyan mi is – nyitottak az ilyen kirándulásokra.

És végül, de nem utolsó sorban egy kis kedvcsinálóként mit mondanátok, ti mitől tartjátok különlegesnek és szerethetőnek ezeket a túrákat?  

Azt gondolom, hogy nincs abban semmi különös, hogy ha egy kisbusszal nyolc ismeretlen ember elindul el a természetbe. A jókedv és a feltöltődés ugyanis ezekben az esetekben szinte garantált, sőt még egy terápiával is felér. Nekünk pedig nem kell mást tennünk, mint megszervezni a túrát, biztosítani a megfelelő szállást és kellő módon közvetlennek és barátságosnak lenni azokkal, akik úgy döntöttek velünk tartanak. A többi pedig mindig jön magától.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb