Szegedi Arcok

Szeged365 a nők védelmében: önmarcangolás, ami váláshoz vezet – interjú Szalma Ibolyával

A Nők védelmében egyesület elnökével, Szalma Ibolyával ezúttal az önértékelésről és az önmarcangolás veszélyeiről beszélgettünk, amely az elmúlt időszakban egyre több esetben vezetett erőszakhoz, bántalmazáshoz majd váláshoz több, szegedi családnál is. A szakértő tapasztalatai szerint a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett karantén, illetve korlátozások, amelyek közel fél éve meghatározzák a mindennapjainkat, az emberek olyan arcát hozta elő, amelyekkel korábban sem az egyik, sem pedig a másik fél nem találkozott az adott kapcsolatban.

Szalma Ibolya szerint a leggyakoribb ok, amely váláshoz vezet, az az önértékelési probléma. Ez egy olyan nagyon erős, minden házasságban előbb-utóbb előtérbe kerülő ok, amit csak kevés pár tud leküzdeni. Az iskolázottság, a keresetek és a gyermeknevelés olyan feszültségeket szül, amelyek önmarcangoláshoz vezetnek.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A Nők védelmében egyesület elnöke szerint azonban ebben az esetben különbséget kell tenni a nők és a férfiak között. A nőknél ugyanis egy fajta alárendelés jelentkezik abban az esetben, ha kisebbnek, kevesebbnek és gyengébbnek érzik magukat a házasságban, míg a férfiaknál ez agresszióban merül ki.

Az első pont, amelyen meginognak a párok, az az első gyermek születése. Ám Szalma Ibolya szerint mindez nem közvetlen a baba világra jötte után, hanem sokkal később, két-három éves korában veszi kezdetét. Ekkor indul útjára a kapcsolatokban az a fajta huzavona, egymás kritizálása, a gyermeknevelésben kiütköző különbségek helytelen kezelése, amely nagyon sok esetben váláshoz vezet. A szakértő vallja és állítja, hogy nincs szép válás. Minden pár megpróbálja, de valahogy, soha, senkinek sem sikerül szépen és csendben eltávolodnia a másiktól. Ami még nehezebbé teszi aztán a helyes, biztonságos és valós énkép felépítését.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb