Szegedi Arcok

Szeged 365 fotóriport: Mad Max életérzés, random hajléktalanszálló Alsóvároson

Megvan még a Mad Max című film poszt-apokaliptikus, elkeserítően lepukkant képi világa? László és Tamás nevű olvasóink Szegeden találtak rá a következő rész tökéletes forgatási helyszínére: következzen az októberi hónap legsokkolóbb fotóriportja, a helyszín a Boszorkány sziget szomszédjában lévő MÁV telep és környéke, amely első blikkre egy random hajléktalanszállóvá alakult át.

Kapaszkodj, erős képsorok jönnek…

Tamás a Szövetkezeti úti MÁV telepen lévő üres raktárépületeket fotózta körbe kívülről – belülről, a látvány elkeserítő. Egyrészt, kiábrándító látni, hogy a valaha virágzó ipari környék gigantikus épületei mára az enyészeté lettek, de ennél is szomorúbb, hogy a fotók tanulságai alapján ezeken a rettenetes helyeken bizony emberek laknak. Ahogy az egyébként profi fotósként dolgozó Tamás írta levelében: “Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy itt emberek élnek. Amikor ott voltam, egy-két pockot leszámítva nem találkoztam senkivel, viszont ahogy a fotóimból is látjátok, itt bizony laknak…”

A helyszín már kívülről is elég visszataszító:

De az igazi Mad Max fíling az “enteriőr fotókon” jön át.

Íme a bejárat:

…és a benti részek, hol tele graffitizve, hol hajléktalan-holmival megpakolva. Elkeserítő képsorok, az ember fia el sem hinné, hogy Szegeden jár (még ha csak virtuálisan is):

Tamás pár házzal odébbról is küldött képeket, a Szövetkezeti út túlsó oldalán egy aprócska, évtizedek óta elhagyatottnak tűnő, a Freddy Krueger – féle Elm utca 13-ra emlékeztető házikóban még terített asztalt is fotózott:

Ez pedig itt már a máglya sor, párszáz méterre az ominózus helyszíntől. Hangulatos kis raktárépület, rendezett udvarral és a kapu, ami alatt átlépve egy másik világ fogad – a Hattyas sor és a Füzes utca idillikus kertes házi övezete:

Pár nappal ezelőtt ugyanerről a környékről kaptunk, hasonlóan poszt-apokaliptikus felvételeket László nevű olvasónktól. Hogy idézzük sorait: “romos épületek, raktárak, telephely a Boszorkány sziget tövében. Lepukkanva, de legalább hajléktalanok és drogosok által használva.”

Kezdjünk pár klasszul elcsípett, de lehangoló panoráma-fotóval:

A kérdés már csak egy: mennyi pénzért töltenél el egy éjszakát a következő tip-top kis “házikók” valamelyikében?

Hogy mindez hogy a fészkes fenébe történhet meg egy ennyire patinás városban, mint Szeged? Mi sem értjük, minden esetre a cikkünk megírása közben ráírtunk a MÁV-ra és a Szegedi Önkormányzatra, feltéve a nagy kérdést: ők hogy látják a helyzetet, hogyan juthattak el idáig a valaha szebb napokat is látott épületek, illetve van-e bármiféle tervük, ötletük azok “újrahasznosítására”.

Amint megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

A legrémisztőbb “kuckót” a végére tartogattuk, íme:

Köszönjük a zseniális fotókat Lászlónak és Tamásnak! Az utóbbi olvasónk keresztnevét az ő kérésére változtattuk meg, van némi kötődése az illetékesekhez és ahogy írta, “nem akar magának balhét.”

Leszel a tudósítónk? Közlekedési vagy egyéb, a többi olvasót érintő infód van? Elcsíptél egy látványos viharfelhőt Szeged felett? Küldd el az általad látottakat szövegben, képben vagy videóban és nyerd meg a Szeged365 Paparazzi játék heti nyereményeit! A beküldött anyagokat Facebook üzenetben vagy az [email protected] mail címre várjuk!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb