Gasztro

November 18-tól az ország legdrágább hamburgerébe Szegeden haraphatsz bele

November 18-tól az ország legdrágább hamburgerébe Szegeden haraphatsz bele – a közel 40 ezer forint értékű finomságot a Famousban kóstolhatod majd meg – tudatta a Telex.

Naponta maximum kettő elkészítését vállalják majd a vendéglátóegységben és azt is előre kell majd foglalnia annak, aki megkóstolná az ínyencséget. Az első tíz vásárló az élmény mellett magával vihet egy az étterem által legyártott sapkát is, hogy maradjon valami emlékbe is. Na de, hogy mitől különleges a világ tizedik legdrágább és a magyarok egyik legkedvesebb étele? Hát a minőségi alapanyagoktól.

„Mi alapvetően külföldről inspirálódunk, nem a magyar gasztronómiát vesszük alapul. Nem a szomszédnál akarok jobb lenni, hanem megnézem egy New York-i steakhouse kínálatát, hogy ők mit adnak. Sok cikket találtam a világ legdrágább hamburgereiről és azt láttam, hogy ezek ritka, de egyáltalán nem elérhetetlen alapanyagokból készülnek. Gondoltam, akkor miért ne csinálnánk meg mi is? “-  mesélte Ferkov Lajos a Telexnek. 

A hundredbucks burger nevet viselő étel alapanyagainak mindegyikét az országon belül szerzik be, ezek pedig a következők:

  • tintahal tintával színezett fekete buci, rajta madeira mártással (portugál vörösboros barnamártás)
  • Póréhagyma csírával és francia rokfort sajttal
  • Magyar hízott libamájjal
  • Darált wagyu marha steak hús pogácsával
  • Végül pedig a húsra fektetett 24 karátos aranylappal és élő barna szarvasgombával

PRÉMIUM ALAPANYAGOK, ARANNYAL MEGSPÉKELVE

A drága hamburgerekre jellemző összetevők értéke valóban prémium kategóriás, a Japánból származó wagyu marhából extrém esetben akár 3000 euróba (1 millió forint fölött) is kerülhet egy 5-6 kilós húsdarab, a jellemzően fűszerként használt szarvasgomba pedig a barna élő esetén a kilónkénti 100 ezret is eléri – írja a lap.

Utóbbiból a magyar luxusburgerbe pár gramm kerül, a wagyu marha tesz ki jelentősebb összeget, ami habár ebben az esetben nem a milliós japán marhából készül, Ferkov szerint azért “drágább, mint az aranylap”. Az aranylap mondjuk amúgy is csekély része az összegnek, mindössze 1600 forintba kerül. És az íze?  

“Különösebb ízhatást igazából nem ad a hamburgernek, inkább az exkluzivitást, a minőség érzetet növeli.” – ismertette a vendéglátós.

Fotó: Marjanovic Mira – Telex

NA DE MEGÉRI MINDEZ EGY VILÁGJÁRVÁNY KÖZEPETTE?

Az átlagos magyar pénztárcának elég kérdéses, hogy megéri-e közel 40 ezret fizetnie egy prémium összetevőkből álló hamburgerért. Az viszont, hogy az arany hamburger egy járvány közepén kerül az étlapra, sejteti, hogy nem is az átlagos magyar pénztárca a célközönsége, ahogy Ferkov mondja:

“Azokat célozzuk meg, akik nem a legolcsóbbat keresik, hanem a megfelelő hangulatot. Ennek a rétegnek, akik erre költenek, tehát nem csak önmagában a funkcionális étkezésre, nekik kevésbé érződik meg a pénztárcájukon például a járvány. És nálunk sem az volt soha, hogy akkor húzzuk meg most kicsit a gatyaszárat, mert azt a vendég egyből megérezné.”

Fotó: Marjanovic Mira – Telex

Emellett az étteremnek amúgy sem jelent nagy rizikót az aranyburger étlapra tűzése, mert az összetevők nagy részét, például a szarvasgombát vagy a libamájat használják más ételekhez is. Az egyetlen veszélyt maximum a wagyu marhahús szavatossága jelenti, wagyut ugyanis külön ehhez a burgerhez szereznek csak be.

“Magyarországon ilyen prémium kínálat nincs, pláne így komplett csomagban. Hülyén hangzik, de mi nagyon jó ár-érték arányban vagyunk a külföldihez képest. Ahhoz képest, ami benne van, ami mellé jár, ahhoz képest jó ár. Az országban viszont tényleg ez a legdrágább.” – mondta Ferkov arra célozva, hogy míg országos szinten a hundredbucks tényleg messze a legmagasabb árú hamburger, addig a globális toplistákon jó pár drágább prémium burgert is találni. Habár a tervek szerint először csak tíz darabot akartak a hundredbucksból legyártani, végül arra jutottak, hogy inkább állandó tételként az étlapra tűzik a közel 40 ezres hamburgert. 

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb