Közélet

Operatív törzs: nyerészkedés a teszteken, jobb, ha kerüljük a puszikat a hétvégén

Október elején országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, amely azt mutatta ki, hogy egyes cégek nyerészkedni próbáltak a PCR-teszteken – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás felidézte, hogy már több mint egymillió mintavétel történt. Ezek többsége ingyenes volt, hiszen csak azoknak kell fizetniük, akik saját elhatározásból teszteltetik magukat.

Fotó: nepszava.hu

A kormány azért vezette be a 19 500 forintos hatósági árat a PCR-tesztre, hogy egyetlen cég se tudjon nyerészkedni a járványon, sajnos azonban nem így történt – mondta. Budapesten még zajlik a vizsgálat, a 19 megye kormányhivatalai azonban már elkészültek vele. Eddig 81 szolgáltatót ellenőriztek, és 20-nál tapasztaltak gondot, azaz minden negyedik cég jogsértő módon járt el – közölte az államtitkár.

Fotó: MTI

KERÜLJÜK A PUSZIKAT, MOSSUNK TÖBBSZÖR KEZET, HORDJUNK MASZKOT

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette a péntek reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat. E szerint itthon 3286 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, amivel 71 413 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 1699 főre emelkedett. Azt is kiemelte, hogy 17 953-an már meggyógyultak, és 51 761 aktív fertőzöttet tartanak számon. 27 százalékuk budapesti, az áldozatok 34 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka úgyszintén. Jelenleg 3753 beteget ápolnak koronavírussal kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen. 

Kiemelte, hogy jelenleg 86 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig tart a fertőtlenítés az őszi szünet alatt. 

Ezen a hétvégén is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a fertőzés megakadályozására – mondta, utalva a mindenszentekre, és a halottak napjára. 

“Aki tünetet érez magán, az ne látogasson ki a temetőbe, inkább gyújtson gyertyát otthon. Kerüljük a tumultust” – tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hétvégén is be kell tartani maszkviselési szabályokat, így a tömegközlekedésen, és a temetőkben is hordani kell a védőfelszerelést. “Tartsuk be a távolságtartási előírásokat, és gyakran mossunk kezet” – tette hozzá.

Fotó: koronavirus.gov.hu

HÉTFŐTŐL SZIGORODNAK A MASZKVISELÉSI SZABÁLYOK

Kiss Róbert elmondta, a részletes szabályok tegnap jelentek meg a Magyar Közlönyben. A változások a magyar emberek érdekében történtek. 

“Szigorodtak a szankciók mértékei is. Nem az a célunk, hogy büntessük az embereket, a rendőrök mindig arányosan járnak el” – fűzte hozzá. Kiss Róbert kiemelte, hogy hétvégén rendőrök lesznek a temetők környékén. “A magyar rendőrség felkészült ezeknek a feladatoknak az ellátására” – szögezte le. Tájékoztatott arról is, hogy a kormány meghosszabbította a határellenőrzést december 1-ig. A szabályok a Magyar Közlönyben olvashatóak. Kiss Róbert beszámolt arról is, az elmúlt 24 órában járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt 86 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek. A vonatkozó jogszabály hatálybalépése óta pedig 732 emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek.

A napi esetszámmal kapcsolatban kifejtette, egy emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek, 15 esetben figyelmeztetést alkalmaztak. Az üzletekben és a közintézményekben a jogszabály életbe lépése óta 1477 emberrel szemben intézkedtek amiatt, mert nem megfelelően viselték a maszkot; a napi esetszám legutóbb 70 volt, a figyelmeztetések mellett 13 emberre helyszíni bírságot szabtak ki, 11 embert pedig feljelentettek a rendőrök.

Az alezredes kifejtette, a járványügyi készültség szeptember 21-ei bevezetése óta eddig 2205 esetben intézkedtek védelmi szabályok megszegése miatt, ebből jelentős a figyelmeztetések száma, 1837 esetben alkalmazták ezt a szankciót.

A tranzitálási szabályok megszegésével kapcsolatban tegnap 43 intézkedést kellett kezdeményezniük a rendőröknek, ebből 47 esetben figyelmeztetés, egy esetben helyszíni bírság volt.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb