Mindenmás

A Gépek Lázadása: egyszerre adhat zöldet a gyalogosoknak és az autósoknak az Algyői úti lámpa

Napok óta megy a hercehurca az Algyői úton történő felújítás körül, ahol a szombaton felkapcsolt okos lámpák nem éppen úgy működnek, ahogyan azoknak rendeltetés szerűen működniük kellene. A projekt nem csak, hogy óriási dugókat generált a Hódmezővásárhely felé vezető úton, hanem veszélyes helyzeteket is teremtett...

A jelzőlámpák ugyanis egyszerre adhatnak zöldet a gyalogosoknak és az autósoknak is, ezen felül pedig a kerékpárosokat sem kímélik.

A Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete letesztelte a csomópontot, ahol több olyan hibát is észlelt, ami által a bicajos közlekedés sokkal lassabb, mint, amilyen eddig volt. Mindezt képekkel és apró leírásokkal támasztották alá hivatalos közösségi oldalukon:

  • “Korábban csak egy elsőbbségadás kötelező tábla volt itt, és általában várakozás, sőt, megállás nélkül át lehetett itt biciklizni. Most kb. 80 másodpercet kell várni egy szabad jelzésre, ami még 7 másodperc sincs. Javasoltuk, hogy a szervizutat ne lámpázzák le, de túl közel lévőnek minősítették a csomóponthoz, így végül lámpákat kapott.
  • “Alig 7 másodpercig kelhetünk át, aztán várhatunk majdnem másfél percet.”
  • “A kifelé tartó helyközi buszok megállójából Baktóba átjutni pár másodperc volt csak,miután a régi lámpa 10-15 másodpercen belül zöldet adott. Most a gyalogosoknak 4 úttesten kell átmenniük, cserébe viszont zöld hullámot kapnak Baktó felé, a szervizút összes gyalogos lámpája egyszerre zöld. Emiatt is piros a szervizútnak olyan sokáig, pedig a biciklisek többen vannak, mint itt a buszmegállót igénybe vevők. Ez így szívás. Baktó felől a gyalogosoknak sem olyan egyszerű, mert többet kell várniuk, de nem olyan vészes. Sokan kocogtak ottjártunkkor a a szervizúton, ami azért is meglepő, mert a nagy forgalom és a szeméttel tüzelő lakók miatt gyakorlatilag rákkeltő a levegő az Algyői út mentén.
  • “A csomóponton széles kerékpáros átvezetés visz át. Ez elég menő, és kulturált, a zöld kérő gombnak viszont nem érzékeltük hatását. Érdekes, hogy a gyalogos lámpa még villog, mikor már vastagon zöld az autóknak, amivel addig nincs gond,míg álló helyzetből indulnak a gépjárművekkel.”
  • “Kis kerékpáros bekötés van a Baktói utcához. Itt a kerékpárosoknak nem jelzi semmi, hogy 30-as övezetbe érnek.”
  • “Középen gyalogos-kerékpáros övezetet jelöltek ki.”
  • “Itt javaslatunkra kicsit rövidítettek a kerékpáros kivezetésen, így hamarabb ki lehet menni az úttestre.”
  • “Az övezet a másik irányból.”
  • “A szervizútról autóval nem lehet az Algyői út felé kanyarodni.”
  • “Bringával minden irányból minden irányba át lehet kelni, méghozzá szabályosan.”
  • “A Ladvánszky utcáról, tehát Baktóból két módon is át lehet jutni a szervízútra, vagy indirekten, jobbra, majd balra kanyarodva át a középső gyalogos-kerékpáros övezetbe, vagy az autókkal együtt balra kanyarodva, majd a kis bringás bekötésen jobbra. Azt a brutális kátyút reméljük betömik a lefolyó mellett, mert különben lesznek nagy bukfencezések itt.”
  • “A Pilisi utcánál továbbra is tilos a város felé biciklizni. Nehéz eldönteni, hogy csak a szívózás megy, vagy véglegesnek szánják a bringázásellenes állapotot.”

Nos, egy kicsit mindenkinek úgy tűnik, hogy a felújított Algyői út átadásra még a kivitelezés előtt sor került… vagy ti mit gondoltok, tényleg csak a gépek lázadoznak ellenünk?

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb