Szegedi Arcok

Szeged 1000 arca – portrék, amelyek önmagukról mesélnek

Portrék, amelyek önmagukról mesélnek – ilyen Szeged 1000 arca, ami kortól, nemtől, társadalmi hovatartozástól, anyagi jóléttől, tudástól, hatalomtól függetlenül megmutat magából valamit. András Zsolt fotóművész célja pedig pont ez, megmutatni a Napfény Városában élők legtermészetesebb énjét. Megmutatni képeken át a csillogást, az örömet, a bánatot, a sikert vagy épp a bukást, amin keresztül mentek – mert, hiszen Szegednek tényleg 1000 arca van.

KALOCSÁRÓL A NAPFÉNY VÁROSÁBA

András Zsolt 1985-ben született Kalocsán. 2003-ba költözött a Napfény Városába, azóta itt él és alkot. A fotózással öt évvel később, 2008-ban ismerkedett meg. (Ezt megelőzően a rajzolásban lelte örömét, amely művészetét Bolyki Lajos, képzőművész és Lakatos Ervin, kalocsai festőművész segítségével sajátította el.) Először a természetfotózás alapjaiba próbált elmerülni, azon belül is a makrófotózás izgatta leginkább. Célja ugyanis nem más volt, mint megmutatni azokat az apró dolgokat, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk. 2010-ben váltott tükörreflexes fényképezőgépre, ami által új lehetőségek nyíltak meg előtte, így a természetfotózás idővel a háttérbe szorult.

“Szeretem a várost, az embereket és szívesen készítek fotósorozatokat. Próbálok a realitás talaján járni, de a képeimet a saját látásmódom alapján szeretném visszaadni. Mivel szeretem a rendezettséget, a fotóimat is igyekeztem jól átlátható kategóriákba sorolni. Ez talán a gyerekkori gyűjtőszenvedélyemből adódik, ami mára inkább a fotózással kapcsolatos dolgokra terjed ki. Legyen az egy régi fényképezőgép, könyv, újság vagy olyan apró tárgy, ami a fényképezést juttatja eszembe.” –kezdte gondolatait a művész.

ÍGY SZÜLETETT MEG SZEGED 1000 ARCA

Így született meg többek között a Szeged 1000 arca nevet viselő Facebook oldal is, ahol a művész tulajdonképpen egy nagy, színes, sokrétű és sokatmondó csokorba szedi össze a városban élőket, akiket aztán portréképeken át mutat be.

Az egyének az élet legkülönbözőbb területeiről jönnek, ő pedig a legkülönbözőbb szituációkban kapja lencsevégre őket, azért, hogy megmutassa, Szegednek tényleg 1000 arca van. Nem számít, hogy ki miben, hogyan hisz, milyen elvek mentél él és gondolkodik, a lényeg, hogy vállalja azt őszintén, bátran. És, hogy ki, mit kíván mindebből meglátni a képen keresztül? Azt a fotós mindig csak és kizárólag a nézőkre bízza.

SZEGED ÉLHETŐ, MINDIG PEZSEG, AZ EMBEREK PEDIG KÖZVETLENEK

András Zsolt több, mint egy évtizede, hogy Szegeden él és dolgozik. Elmondása szerint a Napfény Városa egy élhető, pezsgő hely, ahol az emberek nagyon közvetlenek és kedvesek, ami hivatásából adódóan is nagyon kedvező a számára. Éppen ezért nem szeretne innen elmenni sehova. Sőt, több, Szegedhez kapcsolódó projekten is dolgozik, amelyeket vélhetően a koronavírus lecsengése után gond nélkül megtud majd valósítani.

MESÉL AZ UTCA – EZT A NEVET VISELI MAJD A SZEGEDHEZ KÖTHETŐ, KÖVETKEZŐ PROJEKT

A művész nem csak Szeged 1000 arcát, hanem annak utcáit is megszeretné mutatni a nagyérdeműnek. A projekt már fut a Facebookon és az Instagramon, viszont a kialakult helyzet sajnos nem úgy és olyan formában teszi lehetővé a megvalósítást, ahogyan azt ő eredetileg elképzelte. A cél viszont előbb-utóbb végigsétálni Szeged összes utcáját és bemutatni azokat az itt élőknek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb