Közélet

Döntött a Kúria: újra kell tárgyalni a szegedi parkolóbotrány ügyét

A Kúria döntése alapján törvényes a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezése, ezért újra kell tárgyalni a szegedi parkolóbotrány ügyét, a per tárgyalása másodfokon a Gyulai Törvényszékre került vissza.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség még 2016-ban emelt vádat hat ember ellen többrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. A vád szerint éveken át jogosulatlanul osztogatták ingyen a több tízezer forint értékű kombinált parkolóbérleteket, ezzel negyvenmillió forint kárt okozva a városnak.

A Szegedi Járásbíróság az ügyben való érintettsége miatt – mivel a VIP parkolólistán többek között bírók is voltak – elfogultságot jelentett. A nyomozást végül az NNI folytatta le, a büntetőper pedig Gyulára került.

Fotó: Gyulai Hírlap

A Gyulai Járásbíróság elsőfokú döntése alapján az ügy mind a hat vádlottját felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Másodfokon a Gyulai Törvényszék a 2008 és 2009 közötti időszakra elévülést állapított meg. A 2010 és 2012 közötti elkövetésekre ugyan kimondta a hűtlen kezelést, de a 2008–2009-es elévülés miatt a vádlottakkal szemben arra az időszakra felmentő és az eljárást megszüntető döntést hozott, és emiatt a vádlottak felfüggesztett szabadságvesztését pénzbüntetésre enyhítette.

A másodfokú ítélettel szemben a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést nyújtott be, és a Szegedi Ítélőtábla helyt adott a vádhatóság indítványának. Megállapította, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék súlyos eljárási hibákat vétett, ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a másodfokú bíróságot.

Fotó: behir.hu

A harmadfokú ítélet ez év júniusában született, de nem emelkedett jogerőre. A hatályon kívül helyező végzés ellen a büntetőeljárási törvény ugyanis lehetőséget ad még további fellebbezésre, és a Szegedi Ítélőtábla döntése ellen mind a vádhatóság, mind a vádlottak fellebbeztek. Az ügy iratait így felterjesztették a Kúriára, ahol októberben, egy nem nyilvános tanácsülésen született határozat, amelyben azt vizsgálták, hogy az ítélőtábla hatályon kívül helyező döntése alapos volt-e.

A Kúria döntése alapján törvényes a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezése, ezért újra kell tárgyalni a szegedi parkolóbotrány ügyét, a per tárgyalása másodfokon a Gyulai Törvényszékre került vissza.

Forrás: pestisracok.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb