Mindenmás

Szlovák embercsempészeket csíptek fülön a szegedi rendőrök

Embercsempészésre szakosodott bűnszervezet tagjait vették őrizetbe a Csongrád-Csanád megyei rendőrök – adta hírül a Police.hu. A férfiak a nyár végén nyújtottak segítséget migránsoknak abban, hogy jogellenesen lépjék át a magyar határt.

A csoport négy tagja ellen a rendőrök még 2020. augusztus 6-án indítottak eljárást. A férfiak közül ketten, valamivel 6 óra után két járművel haladtak Ásotthalom térségében. Az autókban öt, magát szírnek valló személy is utazott, azonban személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a gépkocsik vezetőit a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás.

Az illegális migránsokat a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Ezzel szinte egyidőben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztálya, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya, valamint a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztálya együttműködése alapján, Ásotthalom külterületén, az 55-ös számú főúton a rendőrök intézkedtek egy harmadik járműben tartózkodó további két magyar állampolgárral szemben. Az ellenőrzés megállapította, hogy a sofőr és utasa összefüggésbe hozható a korábbi embercsempészés bűncselekménnyel, így őket szintén előállították a határrendészeti kirendeltségre és büntetőeljárás indult ellenük is.

A bíróság négyből két férfi esetében bűnügyi felügyeletet rendelt el. A nyomozás során a Csongrád-Csanád megyei rendőrök megállapították, hogy a férfiak bűnszervezetben követték el a cselekményt, amelynek egy budapesti férfi a vezetője.

A főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársai 2020. november 3-án a fővárosi férfit és két társát – akik ellen korábban már megindult a büntetőeljárás – otthonukban elfogták és előállították. A nyomozók őrizetbe vették őket és kezdeményezték az illetékes ügyészségen letartóztatásuk indítványozását.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Forrás: Police.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb