Mindenmás

Holnaptól téli üzemmódra tér át az M5 Autópálya Üzemeltető társasága

Az egyre csípősebb, csapadékosabb időre válaszként holnaptól a gyorsforgalmi utakon is téli üzemmódra térnek át. Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A – WAY Zrt. felkészítette karbantartó flottáját a téli üzemeltetésre, amely rendszeres útellenőri szolgálattal készen áll a téli időjárás kezelésére 2020. november 10-től.

MÁRCIUS KÖZEPÉIG TARTHAT A TÉLI ÜGYELETI SZOLGÁLAT

Az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai üzemmérnökségeken felkészítették és ellenőrizték a téli üzemeltetésben résztvevő gépeket és adaptereket. Az üzemeltető társaságok a jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek megfelelően teljesítik a téli üzemeltetés kapcsán előírt feladatokat. Az autópálya, a kapcsolódó létesítmények valamint a karbantartó flotta felkészítése is megtörtént. Az üzemeltetési szabályzatnak megfelelően a dolgozókat oktatásban részesítették.  Az ügyeleti szolgálatot megszervezték, amely 2020. november 10-én elindul és várhatóan 2021. március 15 -ig tart. Az időjárás függvényében lehetőség van előbb megkezdeni, illetve tovább fenntartani a szolgálatot. A síkosság – mentesítő anyagok beszerzése megtörtént.

Fotó: keol.hu

A DISZPÉCSERSZOLGÁLAT A NAP EGÉSZÉBEN SEGÍTI A BALESETMENTES KÖZLEKEDÉST

Az autópálya burkolatainak síkosság-mentesítéséhez a mérnökségek sótárolóiban 4.513 tonna nátrium-klorid és 20,12 tonna kálcium-klorid áll rendelkezésre. Minden mérnökségen 12 órás váltásban 1-1 fő vezetőügyeletes irányítja a szolgálatot, a gépkocsivezetők szintén 12 órás váltásban dolgoznak, míg a diszpécser- és útellenőri szolgálat a nap 24 órájában biztosítja a balesetmentes közlekedést. A balesetmentes és folyamatos közlekedés érdekében az Üzemeltető fokozottan figyeli és ellenőrzi az autópálya állapotát. Rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként ellenőrzik az autópálya állapotát.

Fotó: aka.hu

KAMERAFIGYELŐ RENDSZER, FOLYAMATOS METEOROLÓGIAI TÁJÉKOZTATÁS

A forgalombiztonság növelése érdekében térfigyelő kamerarendszer üzemel, mely a csomópontokban és a pihenőhelyeken folyamatos forgalomfigyelést tesz lehetővé. Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárási adatokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 percenként frissülő, műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatait az Üzemeltető társaság az egyes üzemmérnökségekhez tartozó autópálya-szakaszokra vonatkozóan követi. A bajba jutott utazók a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonokon keresztül kérhetnek segítséget.

Fotó: hvg.hu

Forrás: aka.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb