Közélet

Szegeden is fellélegeztek a pedagógusok az iskolazártól

Sajnos megállíthatatlanul arat a pandémia: a felszálló ágban 30 napra újabb korlátozó intézkedések lépnek életbe kedd éjféltől. Ez részben teljes zárat és újabb digitális átállást jelent a középiskolákban. Az általános iskolák kérdése azonban rendezetlen, ahogy a héten izzítandó őszi szóbeli érettségi vizsgák sorsa is – írja az Index.hu.

https://szeged365.hu/2020/11/09/orban-viktor-komoly-szigoritasokat-jelentett-be-mindent-bezarnak-es-kijarasi-tilalom-lephet-eletbe/

A PSZ ELNÖKE, SZABÓ ZSUZSA ÜDVÖZÖLTE AZ INTÉZKEDÉSEKET

A rendkívüli rendelkezés értelmében a felsőoktatási intézmények, akárcsak a középiskolák, ismét kivétel nélkül térnek át a digitális tanrendre. A kollégiumok bezárnak, ugyanakkor a bölcsődék, az óvodák és általános iskolák a tizennégy év alatti diákok számára nyitva maradnak. Mindezzel párhuzamosan a kórházak és az oktatási intézmények dolgozóit, köztük a pedagógusokat mostantól heti rendszerességgel, célzottan tesztelik koronavírus – gyorsteszttel. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke határozottan örül a döntésnek, hiszen a tavasszal már kipróbált online oktatás drasztikusan csökkentheti a közösségi fertőződés elharapódzó terjedését. A PSZ, és az oktatásban dolgozók kollektívája már szeptemberben követelte a teljes lefedettséget biztosító gyakori tesztelés lehetőségét, a lépés Szabó Zsuzsa szerint rengeteg oktató és diák megbetegedését előzhette volna meg. Az elnök tájékoztatása szerint a középiskolás diákok már alkalmasak az online feladatkörök elvégzésére.

ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ÉS A HIBRID OKTATÁS KÉRDÉSE

Orbán Viktor hétfő reggeli bejelentése az általános iskolások ügyét egyelőre nem oldotta meg – veti fel Szabó Zsuzsa, aki hozzáteszi, a hibrid oktatás bevezetése megoldás lehetne, amennyiben a további szigorítás jegyében nem zárják be az általános iskolákat. A hibrid oktatásról már korábban is szó esett a PSZ és a döntéshozók között. Az oktatási forma szerint megfeleznék az osztályokat, és az időrendet otthoni, valamint bejárós forma szerint töltenék ki. A – héten a gyerekek egyik fele a hét három napját az iskolában töltené, míg a másik két napon otthon tanulna. Majd B – héten cserélnek, mindezt leginkább azért, hogy a tantermekben biztonságosan betarthassák a másfél méteres védőtávolságot, csökkentve a fertőződés veszélyét.

SZÓBELI ÉRETTSÉGIK

Az Oktatási Hivatal az emelt szintű szóbeli vizsgákat november 12. és 16. közt hirdette meg, a középszintűeket pedig november 23. és 27. között. Szabó Zsuzsa újabb javaslatai szerint a tavaszi hullámhoz hasonlatos eljárásrendben az írásbeli érettségi vizsgát is el lehetne fogadni a teljesítés kritériumaként, a következetesség és az esélyegyenlőség jegyében. Novemberben ugyanis ennél is nagyobb tetőzést ígérnek. Az óvodások, és általános iskolások kérdésében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is felhívást intézett közösségi oldalán.

https://szeged365.hu/2020/11/09/a-pdsz-szerint-nem-szabadna-hogy-a-gyerekek-ovodaba-es-iskolaba-jarjanak-a-masodik-hullam-idejen/

Október 16 – án a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődött a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka Szegeden is, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezték.

https://szeged365.hu/2020/10/12/szegeden-is-penteken-kezdodnek-az-oszi-erettsegi-vizsgak/

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb