Mindenmás

Napi pakk, hétfő: lehűlés jön, mától sűrítik a helyi járatokat

Mától kezdetét veszi a lehűlés, hétfőtől három vonalon is sűrűbben járnak a tömegközlekedési eszközök. A párás idő sem kedvez a levegő minőségének Szegeden, ma van az Európai Feltalálók Napja és ezen a napon vette kezdetét a Berlini fal lebontása. Kezdődjön egy újabb hét a Szeged365 legfrissebb híreivel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Tivadar, Bozsidár, Bozsó, Bozsóka, Fedor, Nátán, Nátánael, Nátániel, Oresztész, Teodor, Tihamér, Ugocsa, Ugron – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 116 éve nagyjából 5 percig tartott az első motoros repülőgépes repülés a Wright-féle repülővel.
  • 115 éve felszentelték a budapesti Szent István-templomot, a későbbi Bazilikát. A bazilika megépítésére az 1838-as nagy árvíz szolgáltatott indokot. A mai Szent István tér közepe egy kis, természetes kiemelkedést képezett a sík pesti területen, amelyen több száz lakos talált menedéket a víz sodrása elől, amíg csónakokkal kimentették őket. Az árvíz túlélői fogadalmi adományokkal támogatták, hogy csodálatosnak vélt megmenekülésük helyszínén templom épüljön. Az épületet Hild József tervezte.
  • 91 éve született Kertész Imre, az egyetlen irodalmi Nobel-díjas magyar író, a Sorstalanság szerzője.
  • Ma lenne 79 éves Tom Fogerty amerikai énekes, zeneszerző, a Creedence Clearwater Revival tagja.
  • 35 éve a Billboard Hot 100-as listájának élén a Miami Vice című tv-sorozat főcímdala állt. A zene szerzője Jan Hammer volt, akit nem csak muzsikája miatt kapott fel a média, hanem azért is, mert Csehszlovákiából emigrált. A Miami Vice című nagylemez is remekül szerepelt az LP-listán, 11 héten keresztül maradt a csúcson.
  • 31 éve megkezdődött a berlini fal lebontása, amelyet az NDK kormánya építtetett Nyugat-Berlin köré. Az NDK vezetés megnyitotta a határt az NSZK és Nyugat-Berlin irányában. Ezzel Németország két részének lakói számára egy új korszak vette kezdetét.
  • 23 éve november 9-én ünnepeljük Európában a Feltalálók Napját, Hedy Lamarr, magyar származású színésznő, feltaláló születésnapjának tiszteletére, aki az ugró kódos adó-vevő rendszert kitalálta, amit torpedók irányítására használtak. Később ez a találmány lett az alapja a bluetooth és wifi hálózatok és más modern kommunikációs rendszerek működésének.

BORONGÓS IDŐVEL VESZI KEZDETÉT A LEHŰLÉS

Ideje szigorítani ruhaarzenálunkon is: hétfőn már napközben jó eséllyel tapasztalhatjuk a hűvös, párás idő hatásait. Csípősnek ígérkezik a hajnal, de délután sem éri el a 10 fokot a hőmérő higanyszála.


MÁTÓL SŰRŰBBEN JÁRNAK A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖK SZEGEDEN

A koronavírus-járvány miatt hétfőtől sűrűbben járnak a helyi járatok azokban a megyei jogú városokban, ahol a Volánbusz biztosítja a menetrend szerinti közlekedést. Tehát: nem lesz ez másként Szegeden sem, itt a 32-es, a 74-es és a 84-es vonalat érinti a változtatás.

NEM JÓ A LEVEGŐ MINŐSÉGE SZEGEDEN

Talán a párás, borús idő sem kedvez a szállópor – tartalomnak, így a Napfény Városa is megmaradt a kifogásolt kategóriában, hét másik város társaságában.

Kapcsolódó cikkek

Ezt láttad már?
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb