Szegedi Arcok

Ilyen lesz a pandémiás menetrend Szegeden – interjú Majó-Petri Zoltánnal, az SZKT vezetőjével

A holnapi naptól az egy hete életbe lépett szigorítások és kijárási tilalom hatására megváltozott utazási szokások miatt nyári menetrendre áll át a szegedi közösségi közlekedés. A miértekről és a hogyanokról Dr. Majó-Petri Zoltánt, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatóját faggattuk.

Az igazgató elmondta, hogy az elmúlt egy hétben úgynevezett mini utasszámlálásokat tartottak Szegeden, azt vizsgálva, hogy a szigorítások hogyan hatnak a közösségi közlekedésre. A felmérés során azt tapasztalták, hogy azzal, hogy a középiskolákban és az egyetemen átálltak digitális tanrendre, lényegesen lecsökkent az utazóközönség száma, ezért a közlekedési kft. munkatársai úgy döntöttek, hogy napközben, üzemkezdettől este nyolc óráig nyári menetrendre állnak át a buszok, villamosok, és trolik.

“A nyári menetrendet mindig is úgy alakítottuk ki, hogy az a megfelelő mennyiségben és minőségben kiszolgálja azokat, akik munkába igyekeznek, vagy onnan jönnek el, és figyelembe veszi, hogy az egyetemen és a középiskolákban, ahol a diákok többsége a közösségi közlekedést használja, ezekben a hetekben már nem járnak iskolába.” – tudtuk meg Majó-Petri Zoltántól, aki azt is hozzátette, hogy másik jelentős változás, ami várható, hogy este 8 és 10 óra között 20 és 30 percenként közlekednek a járatok, este 10 órától pedig átállnak a 30 perces menetrendre. Az igazgató azt is elmondta, a hajnali üzemkezdés és az üzemzárás egyelőre nem fog megváltozni.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

“A reggeli időszakban sok változás nem történik, az üzemkezdetek megmaradtak, ugyanolyan menetrenddel, és járatsűrűséggel találkozhatnak, akik reggel hatra vagy hétre járnak dolgozni, mint amikor nyáron teszik ugyanezt. Az érdemi sűrítés pont az iskolai időszak miatt történik, az általában hét órától megnövekedett forgalom miatt, ami most ugye megszűnt. Ehhez a megváltozott mobilitáshoz alkalmazkodott a mostani menetrend.”

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Majó-Petri Zoltán arról is beszámolt, hogy a jelenleg kialakult járványhelyzet a közlekedési ágazatot ugyanúgy sújtja, mint a turizmust. Érzékelhető, hogy ilyenkor jelentősen megváltozik az emberek mobilitása, hiszen sokan már otthonról dolgoznak, rosszabb esetben karanténban kell tölteniük az idejüket, és ezek mind mind utasszám vesztéssel járnak, ami viszont nem csak Szegedre jellemző, hanem valamennyi európai nagyvárosra.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

“Ezt, ha a számok nyelvére akarnánk lefordítani, akkor azt jelenti, hogy a kevesebb utazás, kevesebb bérleteladással jár, kevesebb jegyvásárlót jelent, és ez úgy csapódik le egy közösségi közlekedéssel foglalkozó társaságnál, hogy akár a havi bevételeinek 30-40%-át is elveszítheti ilyenkor. Tavasszal volt olyan hónap, ahol az egy évvel korábbi 100 Ft-os bevétel helyett csak 25 Ft folyt be bérlet – és jegyeladásokból. Ennek a léptéke ebben az üzleti évben egy olyan megyei jogú városban, mint amilyen Szeged, már több száz millió forint kiesést jelent.”

A rendkívüli, pandémiás menetrend tehát 2020. november 18., szerdától, tehát holnaptól lép életbe. A járatok pontos menetrendjéről IDE KATTINTVA tudsz tájékozódni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb