Szegedi Arcok

Lila köntösbe öltözik ma a Dóm a koraszülött gyermekek világnapján

Minden évben november 17-én lila színt öltve magunkra tisztelgünk azok előtt a pici hősök előtt, akik ideje korán érkeztek erre a világra, és nagy csatát kell hogy megvívjanak rögtön a születésük után, mire szüleik szerető, ölelő karjaiban érezhetik az otthon melegét. Ő értük, és a hozzájuk hasonlóan emberfeletti módon küzdő szüleikért, a gyermekintenzív osztályokon dolgozó orvosokért, és ápolókért, és mindenkiért, aki most nehéz és traumatikus élethelyzetben van, ma 17:30 és 18:30 között lila színben fog pompázni a szegedi Dóm.

Dr. Rádi Kata, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója elmondta, ma Magyarországon minden 10. gyermek koraszülött, ezért elöregedő társadalmunkban még kiemelkedőbben fontos, hogy minden megszületett gyermeket felemeljünk, és erőt adjunk a szülőknek, hogy érezzék, igenis a társadalom értékes tagjai ők is, és az a gyermek is, aki korábban érkezik. Ezért Szegeden immáron negyedik alkalommal gyúlnak fel a lila fények a Dóm falain, mely létrejöttében nagyon nagy segítséget nyújt az alapítvány számára Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója.

Fotó: anyanet.hu

Dr. Rádi Kata elárulta, különleges meglepetésekkel készültek idén a Koraszülöttek világnapjára: “a dél-alföldi gyermekosztályokra, szülészetekre antibakteriális szoptatós párnákat ajándékoztunk, Szegedre, Vásárhelyre, Gyulára, Halasra, Kecskemétre, és egy új kiadvánnyal is készült az alapítvány a koraszülött világnapra. Ez a Pici útlevél nevezetű könyvecskénk. Ebben a pár oldalas kiadványban az anyuka végigtudja kísérni, végig jegyzetelheti útlevél formában, hogy mi történik az intenzív osztályon töltött idő alatt a gyermekével. Mikor veszik le a picit a szondáról, mikor tudják etetni, anyatejjel, donortejjel, vagy tápszerrel, mikor költözik át az inkubátorból a kiságyba, és ami a legfontosabb, ezt az utazást kivel osztotta meg, járta végig. Ez egy eseménynapló, babanapló, az életben való utazás első időszakát dokumentálja. Ez a napló a gyermekek részére is fontos lehet, hiszen sok-sok év múlva végig tudják majd lapozni, és megismerhetik belőle saját történetüket.”

Fotó: promenad.hu

Emellett esténként az alapítványhoz tartozó Koramentorház Facebook oldalán Vadadi Adrienn, az alapítvány felkérésére 2018-ban kiadott, Három szülinapi torta című mesekönyvéből ismert és elismert közéleti személyiségek, mint Miklósa Erika, Szinetár Dóra, vagy Szabó Kimmel Tamás olvasnak fel részleteket.

Az alapítvány munkájában kiemelten szem előtt tartja a koraszülöttek szülőinek támogatását is, hogy egy befogadó és elfogadó közösség részévé válhassanak. “Számunkra nagyon fontos azt az üzenetet közvetíteni, hogy ezeknek a pici hős gyermekeknek vannak nagyon nagy hős szülei is, akiknek ugyanezt a traumatikus állapotot kell túlélni, feldolgozni, és abban, hogy a mindennapokban erőt tudjunk nekik nyújtani, nagyon fontos a közösség ereje.” – árulta el Dr. Rádi Kata

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb