Szegedi Arcok

Dr. Bella Zsolt, SZTE: a vérplazma terápia jelenleg nem helyettesíthető semmilyen más kezeléssel

Nap, mint nap láthatjuk, hallhatjuk a hírekben, hogy a koronavírus fertőzés következtében egyre többen szorulnak kórházi kezelésre. Az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkával küzdenek a betegek életéért, s végre van is egy ígéretes terápia, amely sokak életét mentheti meg, ehhez azonban nagyon nagy szükség van a koronavírus fertőzésen átesett, de már meggyógyult emberek segítségére, hogy az intenzív osztályra került, súlyos állapotú fertőzött betegek gyógyulási esélyeinek növeléséért adjanak vérplazmát.

Fotó: Dr. Bella Zsolt Facebook oldala

Dr. Bella Zsolt fül-orr-gégész, klinikai allergológus és immunológus, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusa arról számolt be, hogy eddig nagyon kevesen adtak vérplazmát, pedig gyakorlatilag jelenleg ez a terápia pótolhatatlan, nem helyettesíthető más kezelésekkel. Sokan talán tartanak a plazmaadástól, pedig ez egy biztonságos, bevett módszer. A terápiával kapcsolatos tudnivalókban Dr. Bella Zsolt segít nekünk eligazodni.

Fotó: studiumplazma.hu

A vérplazma kezelés egy ismert orvosi terápiás lehetőség, a védőoltásokhoz hasonlóan működik. A betegségen szerencsésen átesett emberek vérében az esetek jelentős részében megtalálható a szükséges ellenanyag, de nem mindenki alkalmas a plazmaadásra. Vannak olyanok, akiknél az előzetes vizsgálatok során kiderül, hogy a vérükben nem a megfelelő mennyiségben és minőségben keletkeznek az ellenanyagok, így sajnos az ő plazmájuk nem használható. Pedig jelenleg ez az egyetlen rendelkezésre álló célzott terápia a vírusbetegséggel szemben, általa sokkal nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók a súlyosabb betegek, árulta el Dr. Bella Zsolt.

Fotó: ovsz.hu, a képen a Szegedi Regionális Vérellátó Központ a Honvéd téren

„Az a gond, hogy most már százezres nagyságrendű azoknak a száma, akik igazoltan átestek a fertőzésen hazánkban, ennek ellenére nagyon kevesen jelentkeztek plazmaadásra. Az Országos Vérellátó Szolgálat bármelyik telephelyén erre lehetőség van, előzetes bejelentkezés nélkül. Hasonlóan a véradáshoz, először a vérellátó szolgálat szakemberei mintát vesznek a donor véréből, megnézik, hogy a kellő mennyiségű ellenanyag rendelkezésre áll- e, illetve nincs-e más vírusfertőzés jelen benne, egészséges – e a leendő plazmaadó. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor lehetőség van arra, hogy az egyik plazmaadó állomáson a vérplazma levételre kerüljön.”

Fotó: szegedplazma.hu

Nagyon fontos, hogy a plazmaadásra a gyógyulást követően 3-4 héttel később kell jelentkezni, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy az ellenanyagszint megemelkedjen a vérben. Dr. Bella Zsolt elmondta, a plazmaadás egy egészséges, gyógyult ember esetében, akinek semmilyen maradványtünete nincs, teljesen biztonságos.

Fotó: gyogyaszati-aruhaz.hu

„Jelenleg csak nagyon szűkösen áll plazma a rendelkezésre, így csak a legsúlyosabb betegek kaphatják meg, a betegség egy előrehaladott fázisában. Mint minden terápia, itt is az lenne jó, ha többen és korábban hozzájuthatnának a plazmához, ez a terápia hatékonyságát mindenképpen növelné. A vírus replikáció (a szervezetben való elszaporodás fázisa) időszakában sokkal hatékonyabb lenne, mint a betegség súlyos citokin és bradykinin vihar által jellemezhető fázisában. Csak ehhez jóval több plazmával kellene rendelkeznünk. És ez az a pont, ahol a fertőzésen átesettek nagyon sokat segíthetnek, mert donorként rengeteg ember élete megmenthető.”

Fotó: u-szeged.hu, a kép a Szeged Első Lions Club és a Szegedi Tudományegyetem összefogása apropójából készült, amely kapcsán az érintettek vérplazmaadást megelőző véradáson jelentek meg a Szegedi Regionális Vérellátó Központ Honvéd téri székházában

“Több százan szorulnak lélegeztetőgépre, több száz betegnek lenne szüksége a plazmára. A kezelésre egyediek a válaszreakciók is, valakinél egy plazma adása után 1-2 napon belül jelentős javulás tapasztalható, van, akinek ehhez több alkalom is szükséges” – avatott be Dr. Bella Zsolt, majd azt is elárulta, a Szeged Első Lions Club soros elnökeként, mivel a jótékonysági szervezet berkeiben is többen átestek a fertőzésen, a Szegedi Tudományegyetemmel összefogva plazmaadásra biztatják a szegedieket. A jó példával az élen járva az SZTE vezetése képviseletében dr. Fendler Judit kancellárral és dr. Dömötör Máté jogi, igazgatási és humánpolitikai főigazgatóval, valamint a Szeged Első Lions Club alelnökével, Szeri Istvánnal vérplazmaadást megelőző véradáson jelent meg a Szegedi Regionális Vérellátó Központ Honvéd téri székházában.

Ha te is azon gondolkozol, hogy plazmaadó szeretnél lenni, a fontos tudnivalókat megtalálhatod az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján.

Hallgasd meg interjúnkat is Dr. Bella Zsolttal, amelyből megtudható, hogyan is zajlik a vérplazmaadás, és miért nem kell tőle tartani.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb