Mindenmás

Napi pakk, péntek: esős napunk lesz, ismét dolgoznak majd a Belvárosi hídon

Szerencsére a munkákat csak este 20:00-kor kezdik meg a belvárosi hídnál, így hatalmas fennakadást nem fog okozni a rekonstrukció. Nem lesz túl szimpatikus a pénteki időjárás, de a hétvégéig hátrelévő időt már fél lábon is kibírjuk, főleg, ha a legfrissebb hírekért ma is a Szeged365-tel tartasz!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Jolán, Amál, Amália, Bódog, Brendon, Edmond, Edmunda, Emiliána, Félix, Jónás, Koriolán, Ödön, Zolta, Zoltán, Zsolt – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a gyermekek jogainak világnapja. Az ENSZ 1989. november 20-án fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól, a konvenciót Magyarország 1990. március 19-én írta alá. Magyarországon 1997-ben ünnepelték először a gyermekek jogainak egyetemes napját. Jelenleg 2,1 milliárd fiatalkorú él a Földön, vagyis a lakosság 35 százaléka gyermek.
  • 171 éve átadták a forgalomnak a budapesti Széchenyi Lánchidat.
  • 162 éve született Selma Lagerlöf, Nobel-díjas svéd írónő, a Nils Holgersson csodálatos utazása szerzője. Lagerlöf az első nő, aki irodalmi Nobel-díjban részesült.
  • 97 éve Garrett Augustus Morgan afroamerikai feltaláló szabadalmaztatta a közlekedési lámpát. Az eszköz még nem a mostani három színű szerkezet volt, Morgan gépén három kar jelezte, hogy szabad-e áthaladni a kereszteződésen, vagy meg kell-e állni, estleg a gyalogosok kezdhetik meg az áthaladást. Morgan találmányai között megtalálhatjuk többek közt a gázmaszkot, a hajkiegyenesítőt és a bukósisakot is.
  • Ma lenne 85 éves Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet egyik képviselője. A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös tiszteleti elnöke.
  • 67. születésnapját ünnepli Fábry Sándor újságíró, showman, forgatókönyvíró.
  • 64 éves lett Bo Derek amerikai színésznő. Egyik legemlékezetesebb alakítása az 1979-es Bombanő című filmben volt, mellyel egy Golden Globe-jelölést is szerzett. A film hatására a színésznő az 1980-as évek meghatározó szexszimbólumává vált.

ILYEN LESZ A PÉNTEKI IDŐJÁRÁS

 A hirtelen jött jó időnek azonnal búcsút is inthetünk, pénteken borongós, esős időjárás köszönt be Szegedre, és a hidegen sem kell majd meglepődnünk.

ISMÉT MEGY MAJD A MELÓ A BELVÁROSI HÍDON

A hétvégén folytatódik a munka a Belvárosi hídon. A híd rugalmas dilatáció cseréjének második és egyben befejező ütemének munkálatai péntek este 20:00-kor kezdődnek és szombaton 24:00 órakor érnek majd véget.

A félpályás lezárás miatti torlódás elkerülése, valamint a tömegközlekedés zavartalan működésének biztosítása érdekében a projekt kivitelezője arra kéri a szegedieket, hogy személyautóval, ha csak tehetik, ne használják a Belvárosi hidat a megadott idő alatt.

ÁTESTÉL A KORONAVÍRUSON? ADJ PLAZMÁT!

A kórházi kezelésre szoruló fertőzötteknek nagy szükségük van az ellenanyagra, ami megtalálható azoknak a vérében, akik átestek már a víruson. Ha csak teheted, segíts, és válj te is egy hétköznapi hőssé!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb