Szegedi Arcok

Alma a fájától: ismerd meg Karikó Katalin kétszeres olimpiai – és világbajnok lányát!

Karikó Katalin. A szegedi kutatónő nevét az utóbbi hetekben többször írtuk le, mint Botka Lászlóét és Orbán Viktorét együttesen. A Pfizer – BioNTech neveivel fémjelzett, amerikai vakcina kifejlesztésében kulcsfontosságú szerep jutott a valaha Szegeden végzett, majd nemzetközi karriert befutott biokémikus professzornak. Azt viszont kevesen tudják, hogy lánya, Francia Zsuzsanna is komoly karriert futott be, de egészen máshol: kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok evezésben – Susan Francia néven, amerikai színekben.

Ismerd meg a szegedi születésű, amerikai olimpikont!

Francia Zsuzsanna avagy Susan Francia Szegeden született, 1982. november 8-án. A magyar származású olimpiai bajnok amerikai evezős 3 éves kora óta kint él, a pennsylvaniai Abington Townshipben nőtt fel, a helyi iskola elvégzése után a Pennsylvania Egyetemen tanult, ott 2004-ben végzett, kriminológiát és szociológiát tanult. Jelenleg Princetonban él, New Jerseyben. Tökéletesen beszél magyarul, rengeteg címe között többek között Kisújszállás díszpolgára. Édesapja Francia Béla, édesanyja a neves biokémikus, Karikó Katalin.

HÁROM ÉVESEN KERÜLT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBA

“Anyukám a szegedi Biológiai Kutatóintézetben dolgozott, és 1985-ben kapott egy állásajánlatot Philadelphiából. Útra kelt az egész család, és végül ott is ragadtunk” – mesélte az olimpikon az Orgio Sportnak adott interjújában, aki 18 évesen vette fel az evezőt és azóta sem tette le. “Az evezés akkor jött, amikor felvettek a Pennsylvania Egyetemre, és szinte egyből beleszerettem, mert rájöttem, hogy imádok a vízen lenni. A válogatottba pedig az athéni olimpia után kerültem be” – emlékezett vissza a sportolónő.

PEKING HOZTA MEG AZ OLIMPIAI ARANYAT

Az amerikai csapatban eltöltött 10 évében 5 aranyat gyűjtött be, a pekingi olimpián 2008-ban az amerikai nyolcassal lett bajnok, 2000 méteren. Az interjúban így emlékezett vissza az ominózus pillanatra:

“Esélyesként indultunk, de tisztában voltunk azzal, hogy nem szabad elbízni magunkat, mert egy olimpián bármi megtörténhet. Ráadásául tudtuk, hogy előttünk legutóbb az 1984-es Los Angeles-i olimpián sikerült győznie az amerikai nyolcasnak. Az akkori versenynek otthont adó tó vizéből megtöltöttünk egy kis üveget, és Pekingben az edzőnk meglocsolta vele a hajónkat. Lehet, ez is szerencsét hozott.”

Négy évvel később a szegedi születésű sportolónő Londonban szerezte meg második olimpiai aranyát. Zsuzsanna jelenleg is edz és trénerként dolgozik a kaliforniai San Diegóban.

BACKHAM, BRYANT, PHELPS ÉS MAGYARORSZÁG

Peking a siker mellett az ismertséget is meghozta számára: összehaverkodott David Beckhammel, Kobe Bryanttal és megismerte Michael Phelps-et is, bár – ahogy foglmazott – az utóbbi nem olyan közvetlen, mint a kosarasok. Meghívták az Oprah Winfrey show-ba, a Fehér Házba, vagyis nem kicsit megpezsdült körülötte az élet. Csillogás ide vagy oda, Karikó Katalin lánya szíve mélyén mindig is magyar maradt: mint mesélte, aktív éveiben minden világbajnokság után hazatért, gyakran itthon karácsonyozik a keresztanyjával, gyerekként pedig mindig is a nagyinál töltötte a nyarat, Kisújszálláson (Zsuzsanna Szegeden született, de 3 éves koráig – az Egyesült Államokba költözésig – Kisújszálláson élt szüleivel).

Az olimpiai bajnok sportolónő, szüleivel, a neves biokémikus, Karikó Katalinnal és Francia Bélával.

Forrás: Origo Sport, TeamUSA.org, SusanFrancia.com

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb