Kikapcs

Ma van a véradók napja – kitüntették a szegedieket is

Megmentettek” – sokan mondhatják ezt olyanok, akiket komoly baj ért vagy súlyos betegek voltak és ismeretlen, önzetlen embereknek köszönhetik az életüket: a véradóknak! Ez ma az ő ünnepük, az élettel megajándékozók és az élettel megajándékozottak közös ünnepe Szegeden is.

1988 ÓTA NOVEMBER 27-E A VÉRADÓK NAPJA

Magyarországon a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27-e a Véradók Napja, ugyanis 1954-ben ezen a napon adományoztak először kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat hagyományosan ezen a napon ismeri el azokat a véradókat és véradást támogató szervezeteket, akik, illetve amelyek az adott évben sokat tettek ezért a kiemelten fontos önkéntes tevékenységért.

Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Facebook oldala

A koronavírus-járvány második hulláma miatt a központi ünnepségeket nem rendezik meg, azonban az éves díjak és elismerések átadása természetesen nem marad el a megyében sem.

PRO VITA DÍJBAN RÉSZESÜLT DR. BATYIK KATALIN

Dr. Bartyik Katalin orvosként pontosan tudja, milyen nagy szükség van a kezelésekhez az emberi vérre, amely szerepe, jelentősége kis betegei gyógyításában is fontos. Nemcsak orvosként, hanem véradóként is részt vesz a betegek megmentésében, és tudása, állhatatos munkája mellett vérével is hozzájárul az életmentéshez. Elhivatottsága példaadó!

VÉRADÓ MOZGALOMÉRT EZÜST EMLÉKÉRMET KAPOTT SZABÓ ISTVÁN

Szabó István 20 éve segíti a vacsorás véradások megszervezését és lebonyolítását Derekegyházon. A község polgármestereként elhivatott támogatója a véradásoknak, és mindig megtalálja a módot arra, hogy létrejöjjön a véradást követő baráti hangulatú vacsora. Támogatása, a mozgalom iránti elkötelezettsége példaértékű!

VÉRADÓBARÁT MUNKAHELY LETT A MH 37. II. RÁKÓCZI FERENC MŰSZAKI ZÁSZLÓAJ

A Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalja hosszú évek óta elkötelezett támogatója a véradásoknak. Nyílt napok alkalmával, véradó események szervezésével segíti beteg embertársaink életének megmentése érdekében végzett munkánkat. Kiszállásaink Szentesen mindig sikeresek, illetve a katonák intézeti véradásainkon is rendszeresen megjelennek.

Ezen kívül a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Megyei Szervezete még 1949 darab kitüntetést ad majd át, amelyeket a napokban postáznak majd mindenkinek. “Véradóhőseink közül 169-en legalább 50, 44-en legalább 75 és 22-en legalább 100 alkalommal nyújtották már segítő karjukat és adtak életet másoknak vérükkel” – áll a lapunkhoz megküldött közleményben.

VÉRADÁSI LEHETŐSÉGEK:

SZEGED – Vérellátó Központ, Honvéd tér 4.:

November 27. (péntek) : 07:00-14:00

KISTELEK – Klebelsberg Kulturális Központ 6760 Kistelek, Petőfi utca 7.

November 27. péntek 09:00-15:00

MINDSZENT – Keller Lajos Művelődési Ház 6630 Mindszent, Szabadság tér 37.

November 27. péntek 14:00-18:00

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb