Mindenmás

Napi pakk, péntek: mától fényárba borul Szeged, forgalomirányítás lesz a Kossuthon

Nem fogjuk szeretni a pénteki időjárást, a közlekedést pedig még annyira sem, de amiatt mégis az elmúlt időszak legszebb napja lesz, az az, hogy ma kapcsolják be az ünnepi díszkivilágítást Szegeden, így ismét ünnepi fényében pompázik majd kedvenc városunk. Szóval reggelizz bőségesen, és kezdd ezt a csodás napot is a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Virgil, Amina, Hilka, Jakab, Jákó, Jákob, Jakus, Leonarda, Virgília – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a Véradók Napja. A Magyar Vöröskereszt javaslatára november 27-e lett a Véradók Napja, amit 1988-tól ünnepelünk. Azért esett erre a napra a választás, mert először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.
  • 319 éve született Anders Celsius svéd tudós, asztronómus, akinek hőmérsékleti skáláját ma is használjuk.
  • 206 éve látta meg a napvilágot Gábor Áron, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntője és tüzértisztje.
  • 125 éve alapították a Nobel-díjat. Alfred Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, jelenleg körülbelül egymillió svéd koronát (körülbelül 30 millió forintot, illetve 115 ezer eurót)  kiérdemli.
  • 99 éve született Pilinszky János, Kossuth-díjas, József Attila-díjas költő. Azóta plakátmagányban áznak az éjjelek.
  • 80 éve San Francisco-ban világra jött Bruce Lee harcművész, színész. Bár az Egyesült Államokban született, Hong Kongban nevelkedett. Kung Fu-t, ezen belül Wing Tsun-t tanult. A későbbiekben sok-sok harcművészeti ágat tanulmányozva igyekezett egy saját önvédelmi stílust kifejleszteni.
  • 78 éve született minden idők egyik legjobb gitárosa, Jimi Hendrix. Ő volt az első olyan gitáros, aki nemcsak ujjaival volt képes csodákat művelni, hanem nyelvével és fogával is gitározott. Zenéjében sajátságosan ötvözte a bluest, a rockot és a rhythm and bluest, valamint a fekete és mexikói folkot. 
  • 44 éve az üzletekbe került a Queen Somebody To Love című dala.

EZÉRT NEM FOGJUK SZERETNI A MAI IDŐJÁRÁST

Mi már igen, de az időjárás nem unja még: marad a borongós, ködös, hideg, szürke idő. Persze ennek van most az ideje, de a reggeli ködöket az autósokkal együtt szívesen átadnánk már a múltnak.

EZT VISZONT MÁR IMÁDNI FOGJUK: MÁTÓL FELRAGYOGNAK AZ ÜNNEPI DÍSZEK SZEGEDEN

November 27-én felgyulladnak a karácsonyi fények Szegeden: fényárban úszik majd a város karácsonyfája a Klauzál téren, a fényszarvas is teljes pompájában várja majd csodálóit a Dugonics téren, és természetesen nem maradhat el a villamosok karácsonyi kivilágítása sem.

HA TEHETED, KERÜLD EL A KOSSUTH LAJOS – PÁRIZSI KERESZTEZŐDÉST

A Kossuth Lajos sugárút és Párizsi körút kereszteződésében hálózatfejlesztési munkálatok miatt forgalomirányítás várható pénteken. A reggeli és a délutáni csúcsban biztos, hogy horror lesz arra a helyzet.

NEM MARAD EL, CSAK A MOBILODRA KÖLTÖZIK A KUTATÓK ÉJSZAKÁJA

Idén sem maradhat el a Kutatók Éjszakája. Csaknem 100 program várja online az érdeklődőket november 27-én. A Szegedi Tudományegyetem programjai az SZTE Kutatók Éjszakája mobilos applikációban lesznek elérhetők. A program részleteiről itt írtunk részletesebben.

Fotó: SZTE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb