Blog

Geek Girl Blog: hogyan alakíthatod át régi, kiszuperált mobilod menő biztonsági kamerarendszerré

Az ünnepi készülődés nálunk mindig a lakás alapos szortírozásával kezdődik. Aki már csinálta tudhatja, nem könnyű feladat, főleg az olyanoknak, akik hozzám hasonlóan semmilyen dísztárgytól, ruhadarabtól, apró kis emléktől, mint egy mozijegy, vagy a páromtól szülinapra kapott csoki papírja, nem válnak meg szívesen. Ahogy ürítettem a polcokat, és Damoklész kardjaként nehéz szívvel döntöttem minden előkerülő csecsebecse felett, hogy marad vagy kuka, az egyik fiók mélyéről sorban bukkantak elő a régi, már kiszuperált mobiltelefonjaim. Fura érzés volt újra a kezembe venni őket, már el is felejtettem, a jelenlegi modellhez képest, amit használok, milyen kicsik, és így utólag, milyen egyszerűek. Pedig egykor a legkedvesebb kütyüim voltak, amit nagy becsben tartottam. Kidobni őket továbbra sem volt szívem, ezért az informatika világában jártas, ötletekkel teli két szakimhoz, Fülöp Dánielhez és Varga Károlyhoz fordultam a kérdéssel: mire tudnám hasznosítani ezeket a lenyugdíjazott készülékeket?

Fotó: Pinterest

Alfred kamera rendszer – érkezett szinte egyszerre a válaszuk, én meg csak pislogtam, mégis miért lenne nekem jó egy telefonos biztonsági szolgáltatás. Mint kiderült, ez az egyik leghasznosabb alkalmazás, amit valaha használtam a telefonomon, hiszen a segítségével bárhol járok Szegeden, akár dolgozom, vagy bevásárolok, akár a belváros karácsonyi fényeiben sétálok, bárhonnan, bármikor rápillanthatok, mi újság az otthonomban, és mindezt egyszerűen és plusz anyagi befektetés nélkül megtehetem egy ingyenesen letöltött applikáció segítségével. A Google Play Áruházban Alfred Home Security Camera, Baby Monitor, Webcam néven futó díjmentes alkalmazás androidos és IOS rendszerű készülékeken is tökéletesen működik.

Fotó: sbenny.com

A szolgáltatás használatához töltsük le az applikációt a régi és a jelenleg használatban lévő mobilunkra is, jelentkezzünk be mindkét készüléken ugyanabba a fiókba, jelen esetben én a Google – fiókom adatait adtam meg. Ezt követően kell összepárosítani a két készüléket, ami elsőre bonyolultnak tűnt számomra, a gyakorlatban azonban láttam, semmi ördöngösség nincs a dologban, a Google fiókba történő bejelentkezést követően magától elvégzi ezt a rendszer. És tulajdonképpen kész is vagyunk, nincs is más dolgunk, minthogy a megfelelő helyre kitegyük a régi készülékünket, ami, amikor csak akarjuk távollétünkben a szemünk és a fülünk lesz otthonunkban.

Fotó: sbenny.com

Az applikációban két funkciót adhatunk meg: az egyik a Néző (Viewer), ezt célszerű azon a készüléken beállítani, amit mindig magunknál hordunk, a másik, öreg mobilt pedig állítsuk be az otthonunk azon helyiségébe, amit szeretnénk megfigyelni, itt a Kamera (Camera) funkciót kell kiválasztani. Érdemes a kameraként funkcionáló készüléket olyan helyre tenni, ahol a töltés megoldott, hiszen az applikáció nagyban merítheti az akkumulátort. Természetesen a funkciók bármikor felcserélhetőek a két készüléken, ez teljesen csak rajtunk múlik.

Még mindig azt kérdezed, mégis mire jó mindez? Tulajdonképpen bármilyen biztonsági, őrzési feladatra, amire csak szüksége lehet az embernek! Ha elmész nyaralni bárhonnan lecsekkolhatod a lakást, ha idős hozzátartozód egyedül él, a nap bármely szakában rá tudsz nézni, minden rendben van – e vele, láthatod mit csinál, hallhatod a hangját, nyugodt lehetsz felőle, hogy nincs semmi baj. Segít, hogy mindig tudd, miben törik a fejüket gyermekeid, vagy bármikor rápillanthatsz a kiságyban alvó picire. Tökéletes arra is, hogy megnézd mivel töltik az idejüket távollétedben háziállataid, akár ha elkapod őket, hogy rosszban sántikálnak rájuk is szólhatsz, és nézheted meglepődött arcukat, amikor azt hiszik, a gazdinak mindenhol szeme van.

Akár a bejárati ajtóhoz is beállíthatjuk a kamera – mobilt, hogy lássuk csomagot vagy számlát hozott -e a postás, de kitűnő lehetőség arra is az Alfred, hogy üzletünket, irodánkat megfigyeljük, és akár az éjszaka közepén ránézhessünk, vajon miért szólalt meg a riasztó.

Az alkalmazás használatakor a hozzám legközelebb álló funkciót választottam ki, mégpedig a háziállatok megfigyelését, hiszen már régóta kíváncsi voltam rá, mit művel a kutyám és a macskám, miközben én nem vagyok otthon. Ehhez a régi mobiltelefonomat kameraként beállítottam a nappaliba, ahol állatkáim általában a legtöbb időt töltik, és szerkesztőségünkből egyszerűen, egy gombnyomással lecsekkoltam otthonlévő négylábúimat.

És íme, ahogy a felvételen is látszódik, a kutyám játszik és alszik a távollétemben, ilyenkor nyugodt igazán a gazdi szíve! Sőt, ha több régi mobillal rendelkezel, ugyanahhoz a fiókhoz csatlakozva valamennyin elindíthatod az Alfred rendszerét, és ezáltal akár otthonod több helyiségét is szemmel tarthatod.

A legjobb, hogy az sem akadály, ha időközben besötétedik, ugyanis az applikációban könnyen átválthatunk éjszakai látásmódra, vagy bekapcsolhatjuk a vakut a kamera – készüléken, így továbbra is nyomon követhetjük szeretteinket, vagy leellenőrizhetjük otthonunk biztonságát.

A program hátrányaként azt tudnám felhozni, hogy a kamera módot számítógépen nem támogatja a rendszer, a kép minősége sem olyan, mintha HD-ban néznénk egy filmet. Természetesen ez nem egyenlő egy drága biztonsági kamerarendszer vásárlásával, de ha nem szeretnél súlyos összegeket arra kiadni, a célnak kicsiben ez is teljesen megfelel, tökéletesen elég arra, hogy megnyugtasson, a távollétedben minden rendben van azzal, aki fontos, és ott, ami a szívednek a legkedvesebb hely.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb