Mindenmás

Napi pakk, szombat: jó idővel érkezik a Mikulás Szegedre, Walt Disney szülinap

A szombat nemcsak a tömött, és remélhetőleg virgácsmentes Mikulás-ajándékokat hozza el, hanem igazi kellemes őszi időjárást is becsempész a szegedi hétvégébe. Korán keltél? Sebaj: a reggeli rántotta mellé mi már ma is bekészítettük neked a legfrissebb híreket.

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Vilma, Ábel, Bács, Bacsó, Ciklámen, Csaba, Csanád, Csobád, Dalma, Kerecsen, Sába, Sebő, Ünige – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 1750 éve a kis-ázsiai Szent Miklós püspök, névnapja előestéjén arannyal ajándékozta meg egy szegény család három leány gyermekét, amely szokás – igaz egy kis változtatással – máig fennmaradt. Miklós Patarában született 245-ben egy gazdag család gyermekeként. A városban nagy járvány tört ki, így kisgyermekként árvaságra jutott. Szüleitől hatalmas vagyont örökölt, amellyel kolostorba vonult érsek nagybátyjához. Tanulmányai befejezése után a papi hivatást választotta, életét a tanításnak szentelte.Jótéteményeit Myra püspökeként hajtotta végre.
  • 141 éve megszületett Clyde Vernon Cessna amerikai repülőgépgyáros, a könnyűrepülőgépek gyártója.
  • 130 éve született Fritz Lang osztrák származású német-amerikai filmrendező, a Metropolis, és az M, egy város keresi a gyilkost direktora.
  • 119 éve látta meg a napvilágot Werner Karl Heisenberg német Nobel-díjas atomfizikus és filozófus, a kvantummechanika kutatója, és ugyanezen a napon született Walt Disney amerikai trükkfilmrajzoló, producer és filmrendező, Miki egér és Donald kacsa figurájának megalkotója.
  • 109 éve jött világra Wladyslaw Szpilman lengyel zongoraművész, zeneszerző, akiről “A zongorista” című film szól. 2002-ben a lengyel származású Roman Polañski rendezésében film készült Szpilman életrajzi regényéből. A film elnyerte a legjobb férfi főszerepért, a legjobb rendezésért és a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-díjat.
  • 80 éve bemutatták A bagdadi tolvaj című, három Oscar-díjas brit filmet, melynek producere Korda Sándor volt.
  • 74 éve Barcelonában megszületett José Carreras katalán tenor operaénekes. A világ leghíresebb operaénekesei közé tartozik. Két kollégájával, az olasz Luciano Pavarottival és a spanyol Plácido Domingóval együtt több koncertet adott a világ különböző városaiban, a Három Tenor néven. Leonard Bernstein West Side Story című musicaljében szerepelt, 1992-ben a barcelonai Olimpiai Játékok nyitóünnepségén spanyol kollégáival együtt operaslágereket énekelt.
  • 69. születésnapját ünnepli Menszátor Magdolna színésznő, filmszínésznő, szinkronszínész.
  • 58 éves lett José Cura argentin operaénekes, karmester.

EZT AZ IDŐJÁRÁST IMÁDNI FOGOD!

Jöhet egy kis napsütés, több mint tíz fokos, kellemes időjárással? Akkor a szombat a te napod lesz! Hajnalban sem fog befagyni semmink, de napközben még szebb kiránduló idő vár ránk Szegeden.

MA IS VÁR AZ ADVENTI KÉZMŰVESKIKÖTŐ

Használd ki a jó időt, és irány a Foka. Szombaton is itt várnak a legmenőbb kézműves ajándékok: folytatódik a Bárka Kézműveskikötő, ahol egyedi, utánozhatatlan, nagy műgonddal készített tárgyakat vásárolhatnak az érdeklődők, melyek a figyelmesség és a szeretet apró gesztusaként tökéletes ajándékok lehetnek a fa alatt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb