Közélet

Kutatás: Szeged az ötödik legélhetőbb vidéki város, Vásárhely az utolsó

Szegeden az ötödik legélhetőbb vidéki nagyváros, Eger, Veszprém, Székesfehérvár és Pécs után – derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amely a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta. A tavalyi felméréshez hasonlóan a megyei jogú városok között idén is Hódmezővásárhely és Érd szerepelt a leggyengébben.

Szerintünk ennél sokkal, de sokkal jobbak vagyunk.

ÖTÖDIK ALKALOMMAL KUTATTÁK, HOL JÓ ÉLNI MAGYARORSZÁGON

Az Otthon Centrum 2020-ban ötödször készítette el, hogy hol jó élni Magyarországon és miért vonzóbb az egyik régió a másiknál. A rangsor a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta: az életminőség-indikátor érték számításakor a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően a háziorvosi ellátást, a lakosság képzettségét, a foglalkoztatás és az ingázás statisztikai mutatószámaiból képzett adatokat rangsorolták.

TAROLTAK A BUDAPESTI KERÜLETEK

A fenti állításunkat már árnyalja, ha a budapesti kerületeket is bele vesszük – ebben az esetben már nem ennyire előkelő a helyzetünk. A tanulmány szerint a tavalyi listához képest nincs lényegi elmozdulás, az első kilenc helyen továbbra is a fővárosi kerületek szerepelnek. Tehát, összesítésben már csak tizennegyedikek vagyunk, amely még mindig kimagasló eredmény országos viszonylatban.

Így fest a toplista, egészen Szegedig vezetve:

  1. Budapest, I. kerület
  2. Budapest, V. kerület
  3. Budapest, VI. kerület
  4. Budapest, VII. kerület
  5. Budapest, IX. kerület
  6. Budapest, XIII. kerület
  7. Budapest, II. kerület
  8. Budapest, XI. kerület
  9. Budapest, XII. kerület.
  10. Veszprém és Eger, holtversenyben
  11. Székesfehérvár és Pécs, szintén holtversenyben.

Némi jóindulattal vehetjük magunkat akár a tizenkettediknek is, hiszen a 10. és 11. helyet holtversenyben foglalják el az ott tanyázó városok.

DEBRECENT ÉS GYŐRT MEGVERJÜK, HÓDMEZŐVÁSÁRHELY A LISTA VÉGÉN KULLOG

A vidéki települések közül Veszprém és Eger értékei a legjobbak (61 százalék), ennek elsősorban az az oka, hogy az itt élők jutnak be leghamarabb a munkahelyükre (a teljes mintához képest 96-99 százalékos eredményt értek el ebben a szegmensben). A régióközpontok nagyon hasonlóan szerepeltek: Székesfehérvár és Pécs értékétől (56 százalék) alig maradt el Szeged (55 százalék), illetve Debrecen és Győr (54 százalék). Ugyanakkor a tavalyi rangsorban kicsit gyengébben szereplő Miskolc javított pozícióján (51 százalék). A megyei jogú városok többsége 47-55 százalékos eredményt ért el, amivel a középmezőnyben helyezkednek el. A tavalyi felméréshez hasonlóan a megyei jogú városok között idén is Hódmezővásárhely és Érd szerepelt a leggyengébben (47 százalék).

Forrás: Otthon Centrum

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb