BUÉK2021Szegedi Arcok

Szeged365 a nők védelmében: karácsony kontra konfliktusok – Szalma Ibolyát kérdeztük

Szeretet ide, szeretet oda, nem mehetünk el amellett, hogy bizony akadnak olyan helyzetek a karácsonyi ünnepek ideje alatt, amikor is a családtagok képesek egymásnak feszülni. A legfőbb ok, hogy ritkán látják egymást, éppen ezért nem vagy nem feltétlenül tudnak azonosulni a másik gondolataival és dolgokhoz való hozzáállásával, ami aztán pillanatok alatt problémát okoz. Nem beszélve az őszinteségről, ami ezekben a napokban sokkal erősebben dolgozik mindenkiben, mint kellene – állítja a Nők védelmében egyesület elnöke, Szalma Ibolya.

Melyek azok a tényezők, amelyek képesek feszültséget szülni még a szeretet ünnepén is?

A jelenlegi helyzetre való tekintettel alapvető probléma a szorongás. Ez már magában képes egy fajta láthatatlan, kézzel meg nem fogható, de jól érezhető feszültséget szülni. De pont ilyen a sértődöttség, a belső harag, az eltérő vélemény és persze az is, ha a családban akadnak unszimpatikus alakok.

Mik azok, amik a leggyakrabban már veszekedésre adnak okot?

Azt kell, hogy mondjam, hogy ebben az időszakban, ebben az ünnepi időszakban, ami mindössze 3-4 egymást követő nap, semmi sem szabadna, hogy okot adjon arra, hogy veszekedjünk. Mégis képesek vagyunk rá, apróságok miatt is. Ilyen például, egy rossz szó, egy elfucserált vicc, ha valamelyik családtag nem készül el időben, esetleg késik. Ha nem úgy sikerül a sütemény, ha még az utolsó percben is a boltba kell rohanni, egy rosszul megfogalmazott üzenet, sőt még egy nem feltétlenül ünnepi viselet is veszekedésre adhat okot a párok és a családtagok között. De gyakran előfordulnak technikai problémák is, amelyekből óriási vita kerekedik, ahelyett, hogy viccet csinálnánk belőle. Ilyen lehet például egy rövid áramszünet, egy nem működő izzósor vagy egy lyukas autógumi.

Fotó: Török Kornél – Szeged365.hu

Mi a megoldás?

Félre kell tenni a büszkeségünket, a véleményünket, az akaratosságunkat és elő kell venni a türelmünket és a kedvességünket. Ez nem azt jelenti, hogy kétszínűen kell viselkedünk egymással és a vendégekkel, hanem azt, hogy meg kell próbálnunk normális ember módjára reagálni és kezelni bizonyos helyzeteket. Fontos, hogy ne ezekben a napokban akarjunk végtelenül őszinték lenni, vagyis: ne karácsonykor valljuk be egymásnak, hogy megcsaltuk a másikat, vagy nem szeretjük őt igazán. Ebben az időszakban ugyanis sokkal fogékonyabbak az emberek a depresszióra, arról nem is beszélve, hogy egy-egy ilyen trauma aztán még évekkel később is megpecsételheti a karácsonyunkat.

Fotó: Török Kornél – Szeged365.hu

Az ünnepeket követően többen fordulnak szakemberekhez, gondolok itt pszichológusra vagy valamilyen terapeutára?

Igen! Bár az egy tévhit, hogy a decemberi hónapban megnő az öngyilkosságot elkövetők száma, a szuicid hajlam ugyan sokkal erősebb, mint az év bármely másik szakaszában, de csak nagyon kevés azon személyek száma, akik végre is hajtják azt. Viszont az a bizonytalanság, amit a koronavírus szül, a családokon belül ezáltal felgyülemlett feszültség és erőszakosság már most azt mutatja, hogy januárban sokan keresnek majd fel bennünket, szakembereket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb