BUÉK2021Szegedi Arcok

Betlehem karácsonyfa helyett és sajtos makaróni az ünnepi asztalon – karácsonyi szokásaikról mesél a Szedeák játékosa és egy venezuelai srác

A karácsony az évnek az a csodálatos időszaka, amikor előtérbe kerülnek a régi, hosszú évek óta őrzött nemzeti és családi tradíciók. Nem lehet teljes az ünnep egy jó magyaros, csípős halászlé nélkül, nincs olyan asztal, amelyre ne kerülne diós és mákos bejgli, vagy ne kóstolnánk meg a nagyi páratlan töltött káposztáját. És, ha már tele a gyomor, jöhet a közös fadíszítés, az ajándékozás, és rég nem látott rokonaink meglátogatása. No de miről szól a karácsony más nemzeteknél? Hogyan ünnepelnek az Amerikai Egyesült Államokban vagy éppen Venezuelában?

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Erről mesél most Nektek James Dickey, a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapat 23 éves centere, aki az amerikai egyetemi bajnokságban szereplő UNC Greensborótól érkezett Szegedre, illetve Asdrubal Duarte, becenevén Maoma, aki diákként érkezett Venezuelából Szegedre. Ennek már sok éve, és noha Maoma azóta Budapesten él, annyira megszerette akkori befogadó családját és Szegedet, hogy második otthonaként tekint a városra, és azóta is rendszeresen visszalátogat fogadott családjához.

JAMES DICKEY: „SZÁMOMRA A LEGJOBB A KARÁCSONYBAN, HOGY ILYENKOR EGYÜTT TÖLTI AZ IDŐT AZ EGÉSZ CSALÁD”

James Dickey-t edzés után csíptük el egy telefonos interjúra, ahol a kosaras elmesélte, ha teheti, otthon, családja körében tölti a karácsonyt. A készülődés, az ünnepekre való hangolódás az amerikaiaknál is hozzánk hasonlóan már december elején kezdetét veszi. Dickey is akkor vásárolja meg az ajándékokat, igyekezve megadni szeretteinek mindent, amire vágynak.

Fotó: szte-szedeak.hu

Az ifjú center elárulta, gyerekként még ő is hitt a Mikulásban, és december 25-én reggel nagyon várta az ajándékozást. Azt is elmondta, hogy a karácsonyi menüt a nagymamája szokta elkészíteni: ilyenkor Dickey családjában a sült csirke koronázza meg az ünnepet. A karácsonyi menü része a sajtos makaróni is, de nem hiányozhat az asztalról a krumplipüré, és a brokkoli sem. Dickey elárulta, az ünnepi menüből a kedvence nagymamája sült csirkéje.

Számára a karácsonyban az a legjobb, hogy ilyenkor együtt ünnepel az egész család: mindenki boldog, nevetgél, viccelődik és csak úgy eltöltheted az idődet a szeretteid körében. Dickey elárulta, az idei karácsonykor, távol az otthonától nagyon fog hiányozni a családja, de az internetes közösségi csatornákon keresztül legalább tudják tartani a kapcsolatot, sokat beszélget a szüleivel, és így a távolból ez is sokat jelent számára.

MAOMA: „NAGYON SZERETEM LÁTNI A GYEREKEK ARCÁN AZ ÖRÖMET, AMIKOR KIBONTJÁK AZ AJÁNDÉKOKAT”

A venezuelai karácsonyi szokások nagyban eltérnek az általunk megszokott tradícióktól. Sőt, magán az országon belül is régióként változó, hogyan ünneplik a karácsonyt. Maoma az ország tengerparti részéről érkezett, elmesélte, hogy náluk sosem volt divat a karácsonyfa, helyette Betlehemet állítanak, melyben helyet kap a Szent család a Három király, a jászollal és az állatokkal. A Betlehem különlegessége, hogy anyáról lányára öröklődik Maoma családjában, és az évek során csak kis felújításokkal, mint a festés felfrissítése, vagy a figurák javítása, ugyanaz jelképezi a szent ünnepet. Maoma elmondta, hogy az európai kultúra hozományaként már náluk is vannak olyanok, akik karácsonyfával ünnepelnek, de ez az ő családjában sosem volt szokás.

A venezuelai ételek fontos szerepet játszanak a karácsonyi hagyományokban. A legfontosabb ételük a hallaca, amely során csirke, marha és disznóhúsból készített pástétomot töltenek egy palacsintaszerű kukoricalisztből készített tésztába, majd az egészet banánlevélbe csomagolva megfőzik. De nem hiányozhat az ünnepi asztalról a csirke saláta sem, amelyet krumplival, borsóval és répával ízesítenek. Természetesen az édesség is része a menünek, Maoma családjában karácsonykor karamellás papayás süteményt készítenek. Maoma elmesélte, az ünnepi menüből az ő személyes kedvence a sonkás kenyér, mely egyszerre sós és édes, mivel a hagyomány szerint sonkával, baconnel, mazsolával, és olívabogyóval együtt sütik össze. A venezuelai fiú ezt a szokást Magyarországon is őrzi, és karácsonykor mindig elkészíti a tradicionális sonkás kenyeret.

Venezuelában az ajándékozásra december 25-én reggel kerül sor, ekkor már ébredés után mindenki nagy izgalommal bontogatja az ajándékát. Maoma elmesélte, számára a legmeghatóbb pillanat a karácsonyból, amikor látja az örömet a gyerekek arcán, mikor kibontják az ajándékaikat. Arról is beszámolt, hogy már hat éve nem volt otthon karácsonykor, ilyenkor Szegeden, fogadott családjával tölti az ünnepet, imádja a közös étkezéseket, és az együtt töltött időt szerettei körében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb