BUÉK2021Mindenmás

Vajon lesz fehér karácsonyunk Szegeden? Mutatjuk, mi vár ránk

Mocskok vagyunk, a szándékosan clickbait-re sikerült címben feltett kérdésre a válasz: valószínűleg nem. Szenteste napján 12 fok és eső lesz az OMSZ tájékoztatása alapján, a 24.hu azonban arról ír, minimális esélyünk azért még van egy igazi fehér karácsonyra.

KEDDTŐL MÉG FELMELEGEDÉS IS JÖHET

Kedden némi felmelegedés kezdődik, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között valószínű. Szerdán már 13 fok is lehet, december 24-én, csütörtökön erősen felhős vagy borult lesz az ég. A nap első felében még csak helyenként, majd egyre többfelé eső, zápor valószínű. A déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 12 fok között várható. Az esős szenteste utána lehűlés kezdődik, karácsony első napján a magasabban fekvő helyeken hó is lehet.

MINIMÁLIS ESÉLY MÉG VAN A FEHÉR KARÁCSONYRA

Egy mediterrán ciklonnak kell jó útvonalon haladnia ahhoz, hogy hazánkban havas legyen a karácsony, és idén erre még van némi esély. Hosszabb távon viszont egyre esősebbek lesznek a teleink, míg más tájakon szokatlan hóviharok alakulnak ki – az emberi tevékenység a légkört is sérülékennyé tette. Hogy milyen időjárási helyzet kell ahhoz, hogy Szegeden havazzon, és mit várhatunk most karácsonykor? 

A 24.hu Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdeze, tőlük idézünk az alábbiakban. A havazásra legideálisabb eset egy Olaszország északi tájai felett képződött mediterrán ciklon, ami lassan vonul kelet felé. Az ilyen, úgynevezett mérsékelt övi ciklonok délről enyhe és nedves, északról pedig hideg, száraz légtömegeket „szívnak be” magukba. A két légtömeg keveredése adja a dinamikájukat, és ha felülről tekintünk rájuk, jobb oldalukon meleget szállítanak észak felé, bal oldalon pedig hideget délnek. Mint a szakember elmondta, amennyiben a ciklon épp megfelelő távolságra halad tőlünk délre, akkor hazánk stabilan a hideg részén marad, nedvességtartalma pedig hó formájában hullik alá.

Az Agronaptár.hu hosszú távú előrejelzése szerint idén is egy fent részletezett mediterrán ciklon érkezésére számíthatunk: útvonala reménytelinek tűnik a havas karácsony szempontjából, de száz százalékos biztonsággal most még semmit nem jelenthetünk ki. A mostani állás szerint december 24-én este egy hidegfrontból hullhat az Északi-középhegység magasabban fekvő területein, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén néhány centiméter hó, majd december 25-én már egy mediterrán ciklonból kezdődhet a havazás. Legjobb eséllyel a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon alakulhat ki jelentősebb hóréteg, de az északi megyékben is összejöhet 1–2 centiméter 26-án estére.

Szóval, nálunk, Szegeden minimális az igen válasz esélye a címben feltett kérdésre, de még van remény.

Forrás: 24.hu, Met.hu, Agronaptar.hu

Fotók: NLCafé.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb