Közélet

A kormány megtiltotta az Egyesült Királyságból érkező személyforgalmú repülőgépjáratok leszállását

A kormány amellett, hogy felfüggesztette a kijárási tilalmat szentestére, döntött arról is, hogy ma éjféltől megtiltja az Egyesült Királyságból érkező személyforgalmú repülőgépjáratok leszállását, a néhány napja megjelent, új koronavíruzstörzs gyors terjedése miatt. A tilalom magába foglalja az üzleti célú magánrepülőket is, az áruforgalom viszont zavartalanul működhet tovább – emelete ki Kiss Róbert, alezredes az Operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Az eddigi legmagasabb járványkészültségi fokozatnál is szigorúbb korlátozások léptek életbe vasárnap Londonban és Délkelet-Angliában, miután ezekben a térségekben az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő új koronavírustörzs jelent meg.

Boris Johnson és Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója szombat esti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

Fotó: politico.eu

A fő változás az, hogy az új variáns fertőzőképessége sokkal, akár 70 százalékkal is meghaladhatja az eddig azonosított változatokét, és ez máris látszik a járvány terjedési sebességén az érintett térségekben. Londonban és környékén ezért vasárnap óta szinte teljes zárlat van életbe, az ott élők csak kivételes indokokkal hagyhatják el lakóhelyüket, és karácsonykor sem látogathatják egymást otthonukban.

Forrás: MTI/atv.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb