Közélet

Koronavírus elleni oltás: eddig egyetlen esetben sem alakult ki szövődmény, mondta el a Dél-pesti Centrumkórház igazgatója

Jól halad a koronavírus elleni védőoltások beadása a Dél-pesti Centrumkórházban, vasárnap 225 egészségügyi dolgozó kapta meg a vakcinát, és azóta egyetlen esetben sem alakult ki szövődmény – közölte Vályi-Nagy István, a kórház főigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Az igazgató arra figyelmeztette a kórházakat, hogy biztonságos, őrzött helyen tárolják az oltóanyagot. Elmondta, a szombaton érkezett vakcinákat a Dél-pesti Centrumkórházban ráccsal lezárt, riasztóval és kamerával felszerelt helyiségben tárolják. Majd megjegyezte, hogy az interneten vásárolt vakcina nagy eséllyel nem valódi, fontos, hogy senki ne vásároljon ellenőrizetlen helyről oltóanyagot.

Kitért arra is, hogy már több koronavírus-mutációt is azonosítottak, a legújabbat Nigériában. Közölte, ez nem jár súlyosabb tünetegyüttessel, de könnyebben terjed az Európában elterjedt koronavírusnál. Hasonlóan egy korábban Angliában észlelt koronavírus-mutációhoz, a vírus Afrikában észlelt új változata is inkább a fiatalok körében terjed – fűzte hozzá.

A főigazgató tudatta azt is, hogy a fertőzöttek kezelésére vonatkozóan van egy új, passzív immunizáló kezelést biztosító amerikai gyógyszer, amelyből az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Dél-pesti Centrumkórház együttműködése révén sikerült több ezer darabot rendelni. A szállítmány január elejére várható – tette hozzá Vályi-Nagy István.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb