Mindenmás

Napi pakk, péntek: napsütéssel kezd 2021, már Szegeden is oltanak

Véget ért a nem véletlenül sokat szidott 2020-as év, mi csak azt kívánjuk, hogy mindenkinek legyen sikeresebb az új esztendő, mint az előző 365 nap volt. Ehhez ma sem tétlenkedünk, kezdd az év első napját egy frissítő kávéval és a Szeged365 legfontosabb híreivel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Fruzsina, Aglája, Algernon, Álmos, Bazil, Csoma, Csombor, Csomor, Eufrozina, Konkordia, Odiló, Ruzsinka, Tóbiás, Vazul – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Újév napja. A télközépre eső, karácsonyi, újévi évkezdés a napév szerinti időszámítással együtt honosodott meg Európában, s a római birodalomból sugárzott szét. Az egységes január elsejei évkezdést azonban sok nép csak az utolsó évszázadokban fogadta el, hazánkban is csak néhány évszázad óta kezdődik ezen a napon az év. Feltételezhetjük, hogy a honfoglaló magyaroknál az évkezdés őszre vagy tavaszra eshetett. A Pápai Kancellária 1622-ben választotta ezt a napot az új év kezdetének március 25-e helyett.
  • Ma van a Béke világnapja. A Béke Világnapját VI. Pál pápa kezdeményezésére ünnepeljük minden év első napján 1968 óta. Ez a nap arra figyelmeztet, hogy az előttünk álló új évben törekedjünk arra, hogy békében éljünk önmagunkkal, minden emberrel és mindennel az egész világon.
  • 1019 éve I. István fejedelmet a II. Szilveszter pápától kapott koronával Magyarország első királyává koronázták.
  • 265 éve jött világra Festetics György gróf, a keszthelyi Georgikon alapítója.
  • 197 éve megszületett Petőfi Sándor költő.
  • 144 éve az Osztrák-Magyar Monarchiában bevezették az egységes mértékrendszert (méter, kilogramm, liter). Ferenc József osztrák császár és magyar király 1874.04.17-én szentesítette az egységes mértékrendszer bevezetéséről szóló törvénycikket.
  • 157 éve Párizsban megszületett Pierre De Coubertin báró, francia pedagógus, a modern olimpiai játékok kezdeményezője.
  • 101 éve látta meg a napvilágot Jerome David Salinger, amerikai író, a Zabhegyező szerzője.
  • 47 éve Magyarországon bevezették a postai irányítószámok rendszerét.
  • 39 éves lett Baumgartner Zsolt, az első magyar Forma 1-es versenyző.

NAPSÜTÉSSEL INDUL 2021

Nem mondhatjuk, hogy egy csapásra minden megváltozott az új év hatására az időjárásban, de tény hogy napsütötte hosszú hétvégére van kilátás Szegeden. Eddig szeretünk, 2021!

Újév reggelén Szegeden kevesebb felhő lesz az égen, de pára, köd kialakulhat. Napközben hosszabb időszakokra is kisüthet a nap, számottevő csapadék nem várható. Nem lesznek ilyen szerencsések az ország keleti felében élő ismerőseink: itt és északkeleten kevés eső, a hegyvidéki tájakon havas eső, esetleg hó is eshet. A délies szél helyenként élénk lesz. Hajnalban -2, 0, napközben 6-8 fokra van kilátás.

MÁR OLTANAK SZEGEDEN

2020 utolsó napjaiban megkezdődött a koronavírus elleni vakcina beadása Szegeden is. A városba érkezett 5000 adag szer 2500 személy oltására elegendő, mivel egy személyt kétszer kell beoltani, 21 nap különbséggel. Ezt követően 1-2 hét alatt alakul ki az immunitás. A részletekről itt írtunk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb