Mindenmás

Napi pakk, hétfő: a hét elejét nem ússzuk meg szárazon, fogjunk össze egy szegedi családért!

Nem indult túl vidáman ez a hét, de sokat tehetünk azért, hogy mégis egy kicsit szebb legyen: megmutatjuk, hogy közös összefogással hogyan hozhatjuk helyre egy négygyermekes szegedi család életét, és még azt is elmondjuk, milyen idő vár odakint. Fújd meg a reggeli teát, és kezdd a hetet a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Leona, Titusz, Agamemnon, Aggeus, Amélia, Angéla, Angyal, Angyalka, Benáta, Benedetta, Benedikta, Beneditta, Benita, Izabel, Izabell, Izabella, Rut – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 236 éve született Jacob Grimm német meseíró és mesegyűjtő. A Grimm családban összesen 6 gyermek született, híres meseíróvá Jacob és Wilhelm Grimm vált. A német köztudatban a két fivér neve együtt ismert, és egyként tisztelik őket.
  • 212 éve jött világra Louis Braille francia tanár, a vakírás feltalálója, aki 3 éves korától maga is vak volt. A vakírást az éjszakai írásból fejlesztette ki, melyet Napóleon hadseregének kapitánya, Charles Barbier talált fel 1821-ben. Barbier kódja 12 pontot alkalmazott, mely nehéz volt az iskolázatlan katonák részére. Braille felismerte, hogy a betűk 6 pontból is kialakíthatók és ez egyetlen ujjheggyel is kitapintható. A vakírás lehetővé tette a gyors tanulást, az olvasást, írást, a megértést.
  • 158 éve szabadalmaztatták a görkorcsolyát. Az 1800-as évek közepén több feltaláló tűnt fel sok különböző típusú görkorcsolyával, ám irányítási problémák miatt egyik sem volt sikeres. A problémát az amerikai James Plimpton oldotta meg. A talp oldalára 2-2 kereket helyezett, és ezzel megalkotta a kétsoros görkorcsolyát. Az ügyes görkorcsolyázók ezzel már a jégkorcsolya összes elemét le tudták másolni. 
  • 158 éve született Apáthy István zoológus, természettudós, egyetemi tanár.  A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Kutatási területe az összehasonlító idegszövettan, az idegrendszer finomabb szerkezete. Tőle származik az ingerület vezetésének ún. kontinuitás-tana. A mikroszkópos vizsgálatok terén elért eredményei is jelentősek. 1920-ban költözött Szegedre, ahol egy évvel később megszervezte az Állattani Intézetet, melyet 1922-ben bekövetkezett haláláig vezetett.
  • 82 éves lett Korda György táncdalénekes, a Szeretni kell és a Lady Karnevál előadója.
  • 58. születésnapját ünnepli Till Lindemann, a Rammstein zenekar egyik alapítótagja, énekes, dalszövegíró.
  • 56 szál gyertyát fúj ma el Julia Ormond angol származású színésznő, a Szenvedélyek viharában, és A szibériai borbély szereplője.
  • 47 éve született Gáspár Győző, “Győzike”, show-man, zenész, a Romantic együttes alapítója.

ESŐVEL INDUL A HÉT SZEGEDEN

Habár a hűvösebb északnyugati tájakon akár már eshet egy kis hó a jövőhéten, Szegeden és térségében inkább az esernyőre lesz szükségünk, mint a szánkóra. A hét elején ugyanis úgy néz ki, nem ússzuk meg szárazon térségünkben.

SEGÍTSÜNK KÖZÖSEN A NÉGYGYERMEKES SZEGEDI CSALÁDNAK!

Szilveszter előtt égett le egy négygyermekes szegedi család háza és autója, mi pedig szeretnénk segíteni nekik abban, hogy könnyebben vészeljék át ezt a nehéz helyzetet. Már mutatjuk is, hogy tudsz csatlakozni a kezdeményezéshez:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb