Közélet

Egész Angliára zárlatot rendelt el a brit kormány

Úgy fest, bezár a bazár Angliában: a komplett Nagy-Britanniára zárlatot rendelt el hétfőn este a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. A rendelkezés már életbe is lépett, gyakorlatilag az otthonát senki nem hagyhatja el, leszámítva, ha dolgozni vagy élelemért megy.

ÉJFÉLTŐL BEZÁRT A BAZÁR NAGY-BRITANNIÁBAN

Boris Johnson miniszterelnök szerint a vírus korábbi változatával szemben a britek sikeresen harcoltak, de az új variáns terjedésének sebessége aggasztó. Éppen ezért az egész országra teljes zárlatot rendelt el, ennek megfelelően otthonát senki nem hagyhatja el, csak különleges esetben:

  • élelmiszer vagy egyéb nélkülözhetetlen cikkek vásárlása,
  • munkába járás,
  • sportolás vagy egészségügyi ellátás igénybevétele. 

Az élsport tervezett rendezvényeit – köztük az első osztályú angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League mérkőzéseit – ugyanakkor közönség nélkül meg lehet tartani. A szabadtéri testmozgást napi egy alkalomra kell korlátozni, és lehetőleg egyedül vagy legfeljebb egy másik emberrel lehet végezni. Az általános iskolák és középiskolák holnaptól visszatérnek a távoktatáshoz. 

A tudósok szerint a mutáns vírus 50 és 70 százalékkal fertőzőbb. A kórházak nagyobb nyomás alatt vannak, mint bármikor a járvány kitörése óta, tette hozzá Johnson. 

MÁR TEGNAP ŐRÜLTEK HÁZA VOLT A LONDONI REPTÉREN

Közel 40 magyar rekedt hétfőn a londoni reptéren, nem engedték őket Pozsonyba repülni. A több tucat honfitársunk – köztük a szegedi Novák Szilvia – már túljutott a biztonsági ellenőrzésen, bemutatták a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztjüket, sőt, többen még a bőröndöket is feladták, amikor közölték velük: magyar útlevéllel nem utazhatnak be Szlovákiába, így a gépre nem szállhatnak fel. A hétfő esti órákban értük el Szilvit, aki szegediként, a fiával ragadt ott a reptéren, íme, egy exkluzív tegnap esti helyzetjelentés a London–Lutoni repülőtérről:

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb