Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: közel 40 magyar rekedt a londoni reptéren, helyzetjelentés egy ott lévő szegedi anyukától

Közel 40 magyar rekedt a londoni reptéren, nem engedték őket Pozsonyba repülni – írta meg hétfő délután a Telex.hu, a portál szerint a több tucat honfitársunk – köztük cikkünk főszereplője, a szegedi Novák Szilvia – már túljutott a biztonsági ellenőrzésen, bemutatták a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztjüket, sőt, többen még a bőröndöket is feladták, amikor közölték velük: magyar útlevéllel nem utazhatnak be Szlovákiába, így a gépre nem szállhatnak fel. A hétfő esti órákban értük el Szilvit, aki szegediként, a fiával ragadt ott a reptéren, érkezzen egy exkluzív helyzetjelentés a London–Lutoni repülőtérről!

Két fontos dolog, rögtön az elején:

  • vigyázz, fel fogod húzni magad, a pofátlanság netovábbja ami történt Szilviékkel.
  • egy kérés, amelynek tolmácsolására nyomatékosan megkért bennünket: “senki ne jöjjön ide!
Idegtépő várakozás, segítség sehol… Kép forrása: Telex.hu, olvasói fotó.

BECSEKKOLÁS UTÁN KÖZÖLTÉK A KÖZEL 40 MAGYARRAL: SENKI, SEHOVÁ…

Szilvivel hétfő este vettük fel a kapcsolatot Messengeren, mint írta, a fiához érkezett Londonba, innen pedig Pozsony felé vették volna az irányt. Délután még úgy festett, minden rendben lesz: repjegy és negatív teszt a kézben, megvolt a becsekkolás, átlépték a virtuális határt. Jött a kapunyitás es sorbanállás, ahol egy reptéri alkalmazott hölgy a magyar állampolgárokat félreállította. Szilviék “most mi történik” érdeklődésére kérte, maradjanak nyugodtan, majd jön a manager és mindent elmond. “Hosszas várakozás után az lett a vége, hogy nem jött senki, hanem ő közölte személyesen, hogy sajnálja, de mi ezzel a géppel nem utazhatunk el. Mondtuk neki, hogy Szlovákia fogad magyarokat tranzit járatra, de erre azt felelte, nem érdekli, ő azt az utasítást kapta, hogy maradnunk kell” – írta a szegedi hölgy.

Az ordibálás és a fegyveres rendőri kivezénylés ezt követően jött.

MAGUKRA MARADTAK, SEM A KONZULÁTUS, SEM A NAGYKÖVETSÉG NEM SEGÍTETT

A magyarok ezt követően elkezdtek telefonálgatni, azonban mint a szegedi anyuka írta, sem a konzulátus, sem a nagykövetség nem volt segítőkész, gyakorlatilag magukra maradtak:

“Mi kitartóan maradtunk és bíztunk abban hogy a gépek, amik jönnek Budapestről visszafelé hazavisznek bennünket. Nem így lett, üresen, nélkülünk mentek haza.”

Ezt követően újabb ordítozás jött a pattanásig feszült helyzetben, az egyik hölgy kilátásba helyezte, hogy feljelenti a Wizz Air – t. Ezt követően, 4 előtt egy kicsivel, a légitársaság pultjához hívták őket, ahol közölték velük, hogy kapnak repjegyet a kedd hajnali, ötkor induló járatra.

“Szóval most van repjegyünk, de nem tudom hogy reggel mi fog történni. Írd meg kérlek, hogy senki se jöjjön ki, ha nem muszáj, mert nincs hogyan haza!”

BEFUTOTT A LÉGITÁRSASÁG KÖZLEMÉNYE

Délután megjelent a Wizz Air közleménye, jegyár-visszatérítéssel és szálláslehetőséggel. Egy szubjektív gondolat: mi egy ilyen botrány után egy térden csúszós bocsánatkérést vártunk volna, ehelyett az alábbit adta ki a légitársaság.

„A mai napon több utastól is hibásan megtagadták a felszállást a Wizz Air, London Luton repülőtérről Pozsonyba tartó járatára. A Wizz Air jelenleg példátlan kihívásokkal néz szembe a különböző országok által bevezetett, folyamatosan változó utazási korlátozások miatt. A Wizz Air elnézést kér a helyzetből adódó kellemetlenségekért, és az utasok türelmét kéri ebben a nehéz időszakban. Az érintett utasok megkapnak minden szükséges információt és segítséget.

A Wizz Air szálláslehetőséget és ingyenes átfoglalást biztosít számukra a következő Wizz Air repülőjáratra. Amennyiben ezzel nem kívánnak élni, úgy a légitársaság vagy az eredeti jegyár teljes összegű visszatérítését, vagy az eredeti jegyár 120 százalékának kreditben történő visszatérítését vállalja. A Wizz Air ismételten elnézést kér az okozott kellemetlenségekért.”

EGY REPTÉR MELLETTI HOTELBEN VAN SZILVI ÉS A KISFIA

A szegedi anyuka egy reptér melletti szobát vett ki a fiával, mint írta, igazán már az sem érdekli, ha nem adják vissza a pénzüket, csak haza akar végre jönni. “Egy agyrém, ami itt van, írjátok meg: senki ne jöjjön ide!” – zárta gondolatait Szilvi.

FRISSÍTVE: KEDD DÉLELŐTT MEGÉRKEZTEK A KINT REKEDT MAGYAROK KASSÁRA

Magyar idő szerint hajnali 5 órakor felszállt az a gép, amelyet a Wizz Air a London-Luton reptéren tegnap hoppon maradt, közel 40 magyarnak ajánlott fel kárpótlásul. A pórul járt utasok között egy szegedi anyuka, Novák Szilvia és fia is a brit reptéren töltötte a hétfőt, azonban nemrégiben értesített bennünket: leszálltak a kassai reptéren! 

A happy end részletei:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb