Közélet

Szegedre is juthat belőle: 48,6 milliárd forintot szánnak idén a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

Soha nem látott mértékben, 48,6 milliárd forinttal támogatja a kormány az idén a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását – jelentette ki Fülöp Attila, a szociális ügyekért felelős államtitkár szombaton. Ez az összeg, mintegy 3 milliárd forinttal több, mint az elmúlt évben.

Fülöp Attila továbbá kiemelte: amíg 2010-ben a megváltozott munkaképességűek csupán 18 százaléka dolgozott, ma ez az arány 44 százalék. Január elsejétől megszűnt a megváltozott munkaképességűek úgynevezett jövedelmi korlátja, és ez azt jelenti, hogy a megváltozott munkaképességűek bármilyen mértékű munkabér mellett jogosultak a rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásra – fűzte hozzá.
Jelenleg 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, döntő többségük piaci körülmények között, illetve 394 társaság veheti igénybe a támogatást szerződés alapján.

Dolgozók a csökkent munkaképességûeket foglalkoztató XII. kerületi Bake My Day pékségben. Forrás: MTI/Soós Lajos

NEM CSUPÁN A MEGÉLHETÉST BIZTOSÍTJÁK, AZ ÖNBECSÜLÉST ÉS A KÖZÖSSÉGHEZ VALÓ TARTOZÁST IS ERŐSÍTIK

Fülöp Attila továbbá kihangsúlyozta, hogy a kormány számára fontos a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, ugyanis számukra a munka nem csupán megélhetést jelent, hanem az önbecsülés, a közösséghez való tartozás érzését is. A legfrissebb, novemberre vonatkozó foglalkoztatási adatok szerint közel 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, vagyis csupán 26 ezerrel kevesebben, mint a járvány előtt, az elmúlt év hasonló időszakában. Ez egyben azt mutatja, hogy a kormány jó úton halad azon ígéretének betartása felé, hogy a munkahelyeket nem csak megőrizni szeretné, hanem még több munkahelyet teremt, mint amennyit tönkretesz a vírus – mondta Fülöp Attila.

Más fronton is várhatunk támogatást:

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb