Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: ma megérkezhet a hó Szegedre, Rod Stewart szülinap

Már napok óta azt találgatják a téli időjárást kedvelők, hogy megérkezik-e, és ha igen, mikor fog esni a hó Szegeden. Számukra jó hír, hogy a hét utolsó napján van már esély egy kis szállingózásra. Ma született Rod Stewart, és Törley József, és ez az a nap, amikor elindult a világ első földalatti vasútja. Fújd meg a kávét, és kezdd a napot a Szeged365-tel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Melánia, Agád, Agapion, Agaton, Aldó, Bács, Bacsó, Melani, Viliam, Vilma, Vilmos – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 163 éve megszületett Törley József, a pezsgőgyártás budafoki meghonosítója.
  • 158 éve megnyitotta kapuit az utazók előtt a londoni földalatti, a világ első földalatti vasútja. A szerelvényeket 1890-ig gőzmozdonyok vontatták, amelyeket kezdetben koksszal, később olajjal fűtöttek. A gőzmozdonyok alagútban történő alkalmazása miatti kellemetlenségek ellenére a vonat azonnal sikeres volt. Az alagutat ugyanis a földszintről nyitott munkagödrökből építették, és a födémet több helyen nyitva hagyták, hogy a mozdonyok füstjét elvezessék. A földalatti állomásait elegánsan, nagyvonalúan alakították ki, a kocsikon viszont nem volt ablak, mivel óvni akarták az utasokat a kopár alagútfal látványától, és féltek, hogy pánikba esnek, ha érzékelik a nagy sebességet.
  • 121 éve látta meg a napvilágot Magyari Endre gépészmérnök, akinek nevéhez fűződik a hazai rádiós műsorsugárzás beindítása. Tervei alapján számos rádióadó építése, üzemeltetése valósult meg. Irányítója volt a lakihegyi adó építésének és beüzemelésének.
  • 93 éve született Hódos Imre olimpiai bajnok birkózó.
  • 85 éves lett Mécs Károly a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, A Noszty fiú esete Tóth Marival, Esős vasárnap és A kőszívű ember fiai szereplője.
  • 79. születésnapját ünnepli Walter Hill rendező, forgatókönyvíró, a Gengszterek sofőrje, a 48 óra és a Vörös zsaru alkotója.
  • 76 szál gyertyát fúj ma el Rod Stewart zenész.
  • 53 éves lett Repka Attila olimpiai bajnok birkózó. Eredeti szakmája szakács. Versenyzői pályafutása 1978-ban indult, edzője Gutman József volt. Először 18 évesen, 1986-ban került be a válogatottba, sokszoros magyar bajnok. A Diósgyőri Birkózó Klub tagjaként négy európa-bajnoki aranyérmet és 1992-ben olimpiai bajnoki aranyérmet nyert kötöttfogású birkózásban.

LESZ HÓ VAGY SEM? MOST ELMONDJUK!

Vasárnap is elkél a sapka és a sál Szegeden, hiszen hideg és egész nap felhős időre számíthatunk. A mérsékelt északi, északkeleti szelet vasárnap egy-egy élénkebb lökés is kísérheti. Hajnalban -3 fokot mérhetünk csupán Szeged környékén és ködre is számíthatunk, emellett pedig napközben is csak +3 fokig kúszik fel a levegő hőmérséklete térségünkben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb