Közélet

Operatív törzs: kedden két új vakcinaszállítmány érkezik, közeleg a rendvédelmi dolgozók oltása

Kedden két új vakcinaszállítmány is érkezik az országba, és közeleg a rendvédelmi dolgozók oltása, számolt be róla Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője és Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

KÉT ÚJ VAKCINASZÁLLÍTMÁNY ÉRKEZIK KEDDEN

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, hogy a járványügyi adatok folyamatosan javulnak, ezért nagyon fontos a szabályok további betartása is. Emlékeztetett, hogy eddig 71 ezer oltást adtak be december 26. óta, ebből több mint hatezren kapták meg az oltást idősotthonok lakói közül.

Galgóczi Ágnes arról is beszámolt, hogy kedden két új vakcinaszállítmány fog érkezni Magyarországra: a Pfizer vakcinájából újabb 39 ezer ember, a Moderna vakcinájából pedig újabb 3600 ember oltására elegendő oltóanyag érkezik. Az osztályvezető kiemelte, hogy mindkét vakcina mRNS-technológiával készült, és hangsúlyozta, hogy a felhasználásukkal kapcsolatban lényeges különbség nincs a két vakcina között.

KÖZELEG A RENDVÉDELMI DOLGOZÓK OLTÁSA

Galgóczi Ágnes ismertette, hogy közeleg a rendvédelmi dolgozók oltása is. Majd kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az országba érkező oltóanyag mennyiségétől függ, hogy a menetrend szerint milyen gyorsan tudják elkezdeni oltani a krónikus idős betegeket. 

Arra a kérdésre, hogy miért szükséges regisztrálni az oltásra, azt mondta, hogy védőoltás önkéntes, a regisztráció pedig azért szükséges, hogy aki szeretne élni a lehetőséggel, azzal a megadott információk alapján könnyen fel tudják venni a kapcsolatot. 

A HÉTVÉGÉN 610-SZER INTÉZKEDTEK A RENDŐRÖK SZABÁLYTALAN MASZKVISELÉS MIATT

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 610 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – mondta Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Közölte, 535 emberrel szemben azért kellett intézkedni, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein 18, üzletekben és bevásárlóközpontok területén pedig 57 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 18 964-szer kellett intézkedniük a rendőröknek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. Kiss Róbert elmondta azt is, hogy a koronavírus-járvány elleni további sikeres és eredményes védekezés folytatása, az eddigi védekezési eredmények megőrzése érdekében a kormány február 1-jéig meghosszabbította a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket, így továbbra is hatályban maradnak a maszkviselésre, a kijárási korlátozásra, a közterületi magatartási szabályokra, valamint az üzletekre és a rendezvénytartásra vonatkozó szabályok.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb