Közélet

Kiderült, kik és milyen sorrendben kaphatnak védőoltást Magyarországon – íme a lista

Bár az MTI és a kormányzati koronavírus portál még nem számolt be róla, a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán már fent van a tervezet, kik és milyen sorrendben kaphatnának védőoltást Magyarországon (és így Szegeden is). Az első három kör az egészségügyi dolgozókat, a szociális ellátásban tevékenykedőket és a 60 év felettieket tartalmazza, a 18 éven aluliak viszont egyáltalán nem szerepelnek a tervezetben.

Mint írják, a lakosság tömeges oltásánál prioritási sorrendet kell felállítani, amelynek alapját az önkéntesség és a COVID-19 koronavírus okozta megbetegedés szempontjából való veszélyeztetettség képezi. Az oltás a TAJ-számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti, akiknél az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a koronavírus-fertőzés, vagyis aki a tavaszi hullámban esett át rajta, az már megkaphatja a vakcinát.

Íme, az első hét kör:

ELSŐ KÖR: EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK

Az NNK javaslata az, hogy első körben az egészségügyi dolgozókat oltsák be, ebbe a körbe a következők tartoznak:

  • orvos, 
  • asszisztens,
  • szakasszisztens,
  • ápoló személyzet,
  • népegészségügyi szakember,
  • orvostanhallgató,
  • egészségügyi szakképesítésű adminisztratív dolgozó,
  • védőnő,
  • egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy,
  • gyógyszerész,
  • gyógyszertári asszisztens.

Szintén első körben oltanák az egészségügyben dolgozókat, vagyis a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személyeket, az adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állományt és takarító személyzetet.

A 2020-as év utolsó napján Szegeden is elkezdődött a koronavírus elleni oltás, a védekezés frontvonalában dolgozók kapták az első vakcinákat. Zentai Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatója volt az első beoltott szegedi.

MÁSODIK KÖR: SZOCIÁLIS ELLÁTÁS

Az oltásra a második körben jogosultak a szociális ellátásban résztvevő dolgozók és a szociális ellátásban részesülő személyek, mint a NNK írja, az ő oltásukat a szociális intézményben kell megszervezni, ergo nem kell regisztrálniuk a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

HARMADIK KÖR: 60 ÉV FELETTIEK

A harmadik körben a 60 évnél idősebbek következnek, akik a COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartoznak.

NEGYEDIK KÖR: RENDVÉDELMI DOLGOZÓK

A következő körbe tartoznak a rendvédelmi dolgozók, illetve a közigazgatási szervek azon dolgozói, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Itt a munkahelyi oltás megszervezése lenne a leghatékonyabb az oldal szerint, ahol azt is megjegyzik, nem kéne előírni, hogy regisztráljanak a vakcinainfón, mert azzal csak csökkentik az oltást igénylők körét.

ÖTÖDIK KÖR: AKIKNEK ALAPBETEGSÉGÜK VAN

Az ötödik kategóriába sorolják azokat a 18-59 éveseket, akiknek valamilyen alapbetegségük jelent kockázatot. Itt ugyan javasolják a vakcinainfón regisztráltak előre sorolását, de megjegyzik azt is, hogy nem világos, hogyan lehetne a regisztrációt összekötni az alapbetegségekre vonatkozó adatokkal.

HATODIK KÖR: KRITIKUS INFRASTRUKTÚRA

A hatodik kategóriába a “kritikus infrastruktúrában dolgozókat” sorolják, hogy ez konkrétan mit jelent, nem fejtik ki az NKK oldalára feltöltött dokumentumban.

HETEDIK KÖR: GYAKORLATILAG MINDENKI MÁS

A hetedi kategóriára ennyit ír az NKK: “valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak.”

Fotó: december utolsó előtti napján megérkezik a Pfizer-vakcina Szegedre, forrás: SZTE.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ, HVG, Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb