Mindenmás

Armageddon, light: meteorit csapódott be Európában

Meteorit csapódott be nemrég Norvégiában. A Tesco gazdaságos Armageddon 0,5-2 kilogramm közötti lehetett, és több mint 50 ezer kilométeres sebességgel érkezett a Föld légkörébe.

A világűrből érkező kőzetdarab a január 5-re virradó éjszaka hullott a Földre egy Loten melletti mérőállomás közelében, Oslótól 120 kilométerre északra. Sokan a környéken erős robajt hallottak, és éles fényt láttak felvillanni. A norvég intézet tájékoztatása szerint (ez az MTI híréből kimaradt) a meteorit 86 kilométeres magasságban izzott fel – ekkor lépett a légkörbe a már említett elképesztően gyors, a hangsebesség nagyjából negyvenszeresen meghaladó sebességgel -, majd 20,1 kilométeren volt az úgynevezett végső magassága, ahol már annyira lelassult és lehűlt, hogy onnan tovább szabad szemmel nem volt látható.

A norvég meteoritfigyelő hálózat valószínűtlennek tartja, hogy az erdős és behavazott vidéken rábukkanjanak a meteoritra. A Norsar igazgatója, Anne Lycke szerint is óriási szerencse kellene ahhoz, hogy megtalálják, írja az MTI.

Forrás: Telex, MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb