- Hirdetés -
- Hirdetés -
Szegedi Arcok

Koronavírus fertőzésben elhunyt Vass Gábor, a Szegedi Nemzeti Színház egykori színésze, Sean Connery szinkronhangja

- Hirdetés -

Hatvannégy éves korában hosszan tartó, súlyos betegséget követően, koronavírus fertőzés következtében elhunyt Vass Gábor színművész – tudatta a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) Szinkron Alapszervezete Facebook-oldalán. A színész 1979 és 1984 között a Szegedi Nemzeti Színházban játszott, de hangját ismerhetjük számos nagy sikerű filmből is: több alkalommal szinkronizálta például Sean Connery-t, köztük a James Bond-filmekben.

Fotó: cinemaparadiso.hu, a képen Sean Connery

Vass Gábor 1956. június 23-án született Kömlőn. Gyermekkorát Egerben töltötte, ott folytatta alap- és középfokú tanulmányait. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1974 és 1978 között végezte el Várkonyi Zoltán utolsó osztályának növendékeként. A művész diplomája megszerzése után egy évadot a szolnoki Szigligeti Színháznál töltött, 1979 és 1984 között a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. Ezt követően tíz évig, 1994-ig volt a Madách Színház tagja, ezután szabadúszó lett.

Jellegzetes hangja miatt szinkronszínészként is gyakran foglalkoztatták, több rádiónak és televíziós csatornának is ő volt a hangja, sőt világhírű színészeknek is kölcsönözte a hangját több sikerfilmben. 2005-ig az HBO, 2014-től az AMC csatornahangja, 2012-től a debreceni Best FM, 2016-tól pedig a Retro Rádió hangja volt.

Több alkalommal szinkronizálta Sean Connery-t, köztük a James Bond-filmekben. Clark Gable magyar hangja volt az Elfújta a szél című alkotásban. Robert de Nirót, Samuel L. Jacksont és Russell Crowe-t is megszólaltatta magyarul, valamint az első Die Hardban Bruce Willis szinkronhangja volt. A kis hableány című Disney-filmben Sebastiannak kölcsönözte hangját.

Forrás: MTI
    

- Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb