Közélet

Müller Cecília: nálunk is megjelent a koronavírus brit mutációja

Nálunk is megjelent a koronavírus mutációja, az elmúlt napon ugyanis három betegnél is azonosították a brit koronavírus-variánst – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai online tájékoztatóján, ahol összefoglalták a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információkat.

EZ A VARIÁNS 50-70 SZÁZALÉKKAL GYORSABBAN TERJED, MINT A KORÁBBI VÁLTOZAT

Nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerüli el a mutáns vírus, nagyon fontos, hogy kövessük a változásokat, és tudjuk, hogy ez a variáns sokkal gyorsabban, úgy 50-70 százalékkal gyorsabban terjed, mint a korábbi változat – mondta Müller Cecília, majd hozzátette, a vakcinagyártók jelentős része állítja, a kifejlesztett vakcinák alkalmasak az új mutáns ellen.

A JÁRVÁNY LEGFIATALABB ÁLDOZATA KEDDEN EGY 32 ÉVES FÉRFI VOLT

Az országos tisztifőorvos beszámolt róla, hogy kedd estig összesen már 86 929 fő kapott oltást, többségükben egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók. A járvány legfiatalabb áldozata kedden egy 32 éves férfi volt, akinek alapbetegségeként kóros elhízást jelöltek. Egy 44 éves férfinak nem ismert az alapbetegsége, ahogy két másik, 46 éves elhunyt férfinak sem. Egy 47 éves nő cukorbeteg volt, egy 47 éves férfi pedig daganatos megbetegedéssel küzdött.

A HÉTVÉGÉN FOLYTATÓDIK AZ OLTÁS AZ IDŐSOTTHONOKBAN

A hétvégén folytatódik a koronavírus elleni oltás az idősotthonokban, ezen intézmények újabb 3600 lakója és dolgozója szerezhet védettséget a Moderna napokban érkezett szállítmányának köszönhetően – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Az államtitkár utalt arra, hogy az oltási tervnek megfelelően még zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása, de már az idősotthonokban is megkezdődött a vakcinák felhasználása annak érdekében, hogy a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok minél előbb védettek legyenek.

A múlt héten a legnagyobb, 400-nál is több embert ellátó idősotthonokban végeztek az oltás beadásával, amely már megkezdődött a 150-400 embert gondozó intézményekben is, a vakcinát vasárnapig 7 ezer lakó és dolgozó kapta meg – közölte az államtitkár.

ORFK: SENKI NE DŐLJÖN BE AZ INTERNETES BŰNÖZŐK VAKCINAHIRDETÉSEINEK

Senki “ne dőljön be” az internetes bűnözők vakcinahirdetéseinek, mert azok biztosan hamisak – figyelmeztetett Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiemelt főreferense. Mint elmondta: bűnözők próbálnak hamis vakcinákat eladni, nemzetközi közösségi oldalak felületén már megjelentek olyan álprofilt létrehozó felhasználók, akik a gyanútlan vásárlóknak kínálnak eladásra hamis oltóanyagot, illetve annak szállítására és mélyhűtésére használt berendezéseket.

Fotó: 3100.hu

Hangsúlyozta, a vakcinák nem érhetők el kereskedelmi forgalomban, azokhoz kizárólag a kormány által kijelölt oltóközpontokban, ütemezetten és ingyenesen lehet hozzájutni. Védőoltásként hirdetett vakcinákat semmilyen körülmények között nem szabad megrendelni az internetről, ahol biztosan hamisított, nem bevizsgált, a kereskedelmi forgalomban nem elérhető, nem engedélyezett terméket árusítanak.
Magyarországon a rendőrség folyamatosan figyeli az internetes hirdetőfelületeket és jelenleg nincs információjuk arról, hogy az országban megjelentek volna a hamis vakcinák – tette hozzá.

KEDDEN 184-SZER INTÉZKEDTEK A RENDŐRÖK SZABÁLYTALAN MASZKVISELÉS MIATT

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden 184 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – közölte Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Elmondta, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már 19 332 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt. A maszkviseléssel kapcsolatos keddi intézkedések közül 151 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott kötelezettségek be nem tartása miatt történt: 42 embert figyelmeztettek, 58 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 51 feljelentést tettek a rendőrök.
Emellett tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 15, üzletekben és bevásárlóközpontokban pedig 18 emberrel szemben léptek fel kedden a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – tette hozzá Kiss Róbert.

Forrás: MTI/index.hu/origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb