Közélet

Gulyás Gergely: túl vagyunk a második hullámon (2021 első Kormányinfója, élőben)

Először tart kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 2021-ben. A miniszter erős kijelentésekkel kezdett: a járvány visszaszorulóban, túl vagyunk a második hullámon, de a korlátozások egyelőre maradnak.

https://www.youtube.com/watch?v=9p6BHZS-95w

TÚL VAGYUNK A MÁSODIK HULLÁMON, VISSZASZORULÓBAN A JÁRVÁNY

A Kormányinfó elején szerdai kormányülés témáit ismertette Gulyás Gergely. A koronavírus miatt bevezetett korlátozásoknak köszönhetően a járvány visszaszorulóban van, túl vagyunk a második hullámon – idézte a miniszter szavait a Telex.hu.

Mint mondta,

  • ez nem európai tendencia, ezért annak a veszélye továbbra is fennáll, hogy külföldről hozzák be a fertőzéseket.
  • Tavaly 9000-rel volt magasabb az elhunytak száma, mint egy évvel korábban, ez a szám mgfelel a koronavírusban elhunytakról közölt adatokkal Gulyás szerint.
  • A magyar intézkedések világosak, következetesek, ezeket kell fenntartani a szakértők véleménye szerint. Ezek betartása a garanciája annak, hogy a járvány második hulláma továbbra is lefelé tartson.
  • Magyarország Európa legjobban teljesítő országainak egyike a munkahelyek megvédése szempontjából – állította Gulyás. 2020 decemberében 4000-rel több ember dolgozott, mint egy évvel korábbal, mondta a miniszter, majd hozzátette, igaz, hogy többen dolgoznak részmunkaidőben.

KÉT LEHETŐSÉG VAN AZ ENYHÍTÉSRE

Mint a miniszter elmondta, két lehetőség van, hogy enyhítsen a kormány az intézkedéseken:

  • ha a járványgörbe lefelé tart,
  • ha sikerül az átoltottságot olyan mértékben garantálni, hogy a legkockázatosabb csoportok tagjai megkapják a védőoltást.

Magyarország eddig 19 700 oltóanyagot kötött le öt gyártónál az Európai Uniónál. A szállítás lassú, ezért Brüsszelt éles kritikák érték, Finnországtól Németországig éles kritikákat fogalmaztak meg.

MAJDNEM 48 EZREN ÉLTEK A HITELMORATÓRIUMMAL

Továbbra is sokan élnek a hitelmoratóriummal, közölte Gulyás, aki szerint pillanatnyilag majdnem másfél millió ember és 48 ezer vállalkozás tett így. A kormány próbál bértámogatásokkal is segíteni a vendéglátásban, a szálláshelyszolgáltatásba, illetve a sporttal, szórakoztatással és szabadidős tevékenységekkel foglalkozó vállalkozásokban dolgozók több mint kétharmada kétharmada kapja meg az állami támogatást.

„A foglakoztatási adatok reménykedésre adnak okot, annál kevesebb kárt okoz a gazdaságban a vírus, minél hamarabb tudunk nyitni, ezért a kormány legfontosabb törekvése az, hogy vakcinát szerezzen” – mondta a kormányinfón Gulyás.

NAPONTA FÉL MILLIÓ EMBERT IS BE TUDNÁNAK OLTANI

Ha lenne elég oltóanyag, akkor Gulyás szerint képesek lennének arra, hogy egy nap alatt félmillió embert oltsanak be az országban. Hangsúlyozta, hogy az oltás önkéntes, a kormány ezt nem teszi kötelezővé, arra jelentkezni kell, és mindenkit erre biztatnak. Hozzátette, hogy a jövőben kampányt is indítanak majd, hogy minél többen jelentkezzenek az oltásra.

Forrás: Telex.hu, MTI, M1

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb